• BAYER VOĆARSKI DNEVNIK
  • 01.05.2018. 10:30

Bayer voćarski dnevnik No. 4 - obavijest proizvođačima breskve, marelice i nektarine

Tek stvoreni plodovi posebno su osjetljivi na pepelnicu (Sphaerotheca pannosa var. persicae) te je potrebno provesti pravovremene mjere zaštite.

  • 811
  • 65
  • 0

Breskve i nektarine koje su preživjele ovogodišnju hladnu frontu tijekom mjeseca veljače, ulaze u fazu razvoja ploda (BBCH 71-72). Tek stvoreni plodovi posebno su osjetljivi na pepelnicu (Sphaerotheca pannosa var. persicae) te je potrebno provesti pravovremene mjere zaštite. Bayer stručnjaci donose vam program zaštite.

ef
Faza razvoja ploda

Pepelnica breskve (Sphaerotheca pannosa var. persicae)

Pepelnica breskve je česta bolest te se određenim preventivnim mjerama može umanjiti njezin potencijal u nasadu. Rezdibom zaraženih izboja tijekom zime smanjuje se potencijal infekcije i olakšava primjena zaštite u proljeće no primjena fungicida svakako je neophodna. Uopćena je praksa da se fungicidi primjene kad plodovi dosegnu veličinu lješnjaka dok za osjetljivije sorte vrijedi pravilo primjene fungicida neposredno nakon cvatnje zbog vrlo velike osjetljivost na bolest u ranoj fazi zametanja plodova.

Simptomi bolesti

Patogen parazitira list, mladice i plod. Simptomi u vidu tipične prljavo bijele prevlake uočljivi su na licu i naličju lista koji s vremenom propada dok se na plodovima pojavljuju prljavobijele micelarne prevlake okrugla do ovalna oblika koje prekrivaju dio ploda. Na mjestu bijele pjege plod kasnije posmeđi. Pri zarazi ploda dolazi do formiranja mrežaste prevlake na njegovoj površini, a na mjestu infekcije dolazi do pucanja i time je osjetljiv na zarazu monilijom. Plod se deformira i često otpadne prijevremeno.

Preporučena primjena fungicida

Kako bi pepelnicu uspješno kontrolirali, preporučujemo primjenu jednog od fungicida, Luna® Experience ili Nativo®. Navedeni proizvodi osim pepelnice, pružaju odličnu zaštitu koštičavih vrsta i protiv monilije i njihovu primjenu od perioda prije cvatnje pa sve do berbe.

U ovom periodu treba obratiti pozornost na pojavu breskvinog savijača i lisnih ušiju. Za suzbijanje lisnih ušiju preporučujemo primjenu insekticida Calypso.

Uopćena je praksa da se fungicidi primjene kad plodovi dosegnu veličinu lješnjaka dok za osjetljivije sorte vrijedi pravilo primjene fungicida neposredno nakon cvatnje zbog vrlo velike osjetljivost na bolest u ranoj fazi zametanja plodova.

Ukoliko želite primati savjete vezane za zaštitu voća i vinograda, prijavite se putem web stranice Bayer Agro Info servis i pratite najnovije informacije naših stručnjaka izravno s terena.


Povezana biljna vrsta

Marelica

Marelica

Sinonim: Kajsija | Engleski naziv: Apricot | Latinski naziv: Prunus armeniaca L.

Marelica (Prunus armeniaca L. ili Armeniaca vulgaris L.) pot­ječe iz sjeveroistočne Kine, odakle se proširila dalje u svijet. Sta­bla marelice dospijevaju u rod nakon 3 - 4 godine... Pročitaj više »

Tagovi

Bayer Voćarski dnevnik Zaštita voćaka Luna Experience Breskva Nektarina Marelica Pepelnica Bolest Monilija Lisne uši


Partner