Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • BAYER VOĆARSKI DNEVNIK
  • 25.04.2018. 16:30

Bayer voćarski dnevnik No. 3 - obavijest proizvođačima trešnje i višnje

Većina višanja i trešanja završava period cvatnje i ulazi u fazu početnog razvoja plodova (BBCH 69-71), što znači da je pravo vrijeme za poduzimanje optimalnih mjera zaštite od ekonomski najznačajnijih bolesti!

  • 864
  • 38
  • 0

Većina višanja i trešanja završava period cvatnje i ulazi u fazu početnog razvoja plodova (BBCH 69-71), što znači da je pravo vrijeme za poduzimanje optimalnih mjera zaštite od ekonomski najznačajnijih bolesti. Bayer stručnjaci donose vam program zaštite.

Kozičavost lista višnje i trešnje (Blumeriella jaapii), uz monilioze, predstavlja još jednu ekonomski opasnu bolest. Štete koje izaziva mogu biti značajne jer dolazi do prijevremenog otpadnja lišća, plodovi su sitniji, teško sazrijevaju te je poremećeno formiranje cvjetnih pupova za sljedeću sezonu.

Gljiva najčešće izaziva zarazu na lišću, rjeđe na grančicama i plodovima. Tipični simptomi uočavaju se u obliku okruglih ili ovalnih crveno-ljubičastih pjega. Zaraženi  listovi postaju žuti do narančasti, uskoro gube u potpunosti zelenu boju te dolazi do prijevremenog otpadanja. Na lišću se prvi znaci bolesti obično javljaju u prvoj dekadi svibnja, a katkad i znatno kasnije.

ce
Tipični simptomi uočavaju se u obliku okruglih ili ovalnih crveno-ljubičastih pjega

Gljiva prezimi u otpalom listu, gdje se formiraju askospore koje uzrokuju primarne infekcije na mladom, novonastalom listu pri optimalnim vremenskim uvjetima (toplo i vlažno vrijeme). Listovi mogu biti zaraženi od izlaženja iz pupa pa dok ne otpadnu. Nakon završene inkubacije javljaju se prvi simptomi, a zatim i acervuli. Pojavom acervula i konidija u pjegama su stvoreni su preduvjeti za sekundarne infekcije. U acervulima se kontinuirano stvara velik broj konidija koje kiša i vjetar raznose, nakon čega nastaju sekundarne zaraze sve do otpadanja lišća.

Zaštita od kozičavosti lista trešnje

Mjere suzbijanja uključuju sadnju otpornih sorti, uništavanje zaraženog otpalog lišća i prskanje fungicidima. Obzirom da izbor sorti uglavnom diktira tržište (otporne sorte nisu tržno zanimljive), a uništavanjem zaraženog lišća možemo samo smanjiti potencijal za primarne infekcije, kao jedina prava mjera u borbi protiv kozičavosti ostaje nam prskanje fungicidima u vegetaciji.

Primarne infekcije se mogu pojaviti već krajem cvatnje (precvjetavanje) voćaka kada su ispunjeni sljedeći uvjeti:

  • prisutnost zrelih askospora
  • razvijeni listovi
  • temperatura (15-20°C) i optimalna vlažnost

Strategija primjene fungicida Luna® Experience u suzbijanju uzročnika kozičavosti lista

  1. faza otpadanja latica (BBCH 68)
  2. faza promjene boje ploda/kada plodovi počnu dobivati boju - otprilike 14 dana nakon prvog tretmana (okvirno BBCH 81-85)
  3. nakon berbe - registrirani kontaktni pripravci dodin, mankozeb... (1-2X)
  4. kod ranijih sorti četvrto tretiranje uglavnom nije potrebno dok kod većine srednje kasnih ili kasnih osjetljivih sorti potrebno je i četvrto tretiranje.
ve
Lijevo - kontrola, desno Luna Experience; 0,6 L/ha

Štete koje kozičavost lista trešnje izaziva mogu biti značajne jer dolazi do prijevremenog otpadnja lišća, plodovi su sitniji, teško sazrijevaju te je poremećeno formiranje cvjetnih pupova za sljedeću sezonu! Provedite zaštitu na vrijeme.

Ukoliko želite primati savjete vezane za zaštitu voća i vinograda, prijavite se putem web stranice Bayer Agro Info servis i pratite najnovije informacije naših stručnjaka izravno s terena.


Povezane biljne vrste

Trešnja

Trešnja

Sinonim: - | Engleski naziv: Cherry | Latinski naziv: Prunus avium L.

Trešnja se uzgaja za potrošnju u svježem stanju, manji broj uzgaja se samo radi prerađevina (kompoti, džemo­vi, marmelade, sirovina za konditorsku industriju), a najmanje se... Više [+]

Višnja

Višnja

Sinonim: - | Engleski naziv: Sour cherry | Latinski naziv: Prunus cerasus L.

Višnja ima manju krošnju od trešnje te većinom rastu kao grmolika stabla, pa ih je lakše »ukomponirati« u vrt. U RH se višnja uzgaja u dva proizvodna područja: u sjever­nom... Više [+]

Tagovi

Bayer Voćarski dnevnik Zaštita voćaka Luna Experience Kozičavost lista Trešnja Višnja


Partner