Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj banana
  • 22.12.2015. 18:00

Banane će postati najrjeđe voće?

Najpopularnije voće u svijetu, banana, uskoro bi moglo postati i najrjeđe?

Foto: pixabay.com
  • 579
  • 24
  • 0

Plantaže banana mogle bi u bliskoj budućnosti nestati i to zbog monokulture, načina poljoprivrede koji se koristi za industrijski uzgoj. Monokultura je oblik poljoprivrede koji uključuje uzgoj samo jedne vrste biljaka na istom zemljištu više godina za redom, a ima i brojne biološke nedostatke. Zbog toga, biljke u monokulturi postaju slabe i osjetljive na bolesti.

Banane su sve češće pogođene bolešću koja je poznata kao kuga banana. Gljivica Tropical Race IV se širi u monokulturama, a baš tako se uzgajaju i Cavendish banane - najprodavanija i najviše uzgajana vrsta u svijetu.

Tlo ostaje zaraženo do 30 godina

Znanstvenici već odavno upozoravaju da će se gljivica Race IV ubrzo proširiti i na ostale dijelove svijeta. Kada se to dogodi, banane se više neće moći uzgajati - one će naprosto ugibati zbog bolesti. I ne samo to - tlo na ovim plantažama, čak i zemlja oko njih, bit će neupotrebljiva za uzgoj biljaka u idućih nekoliko desetljeća.

Ove gljivice ugrožavaju banane na različitim kontinentima. Rezultati su pokazali kako se gljivice kontinuirano šire, a ako se dogodi da pogode i nasade u Latinskoj Americi, ovo svjetski poznato i omiljeno voće bi moglo izumrijeti.

Tropical Race 4 došla je i do jugoistočne Azije, Kine, Filipina, Jordana, Mozambika, Pakistana i Bliskog istoka te Afrike još u 2013.

Bolest se širi kroz tlo i vodu koja protječe kroz korijenje, a to ostavlja dugoročno zaraženo tlo ovom gljivicom. Plantažni nasad Gros Michel, u Costa Rici i Panami, doveden je blizu ekstinkcije 1960.-tih godina. Istraživačima je trebalo 20 godina prije no što su utvrdili tip gljivice koja je uzrok ovome. Gljivica ostaje u tlu i do 30 godina, a nakon ove pošasti počelo se sa uzgojem Cavendish banana.

Foto: pixabay.com


Tagovi

Uzgoj banana Monokultura Poljoprivreda Race IV


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."