Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Maslinar
  • 21.03.2021. 15:00

Bakteriozni rak ili tumor masline i kako ga suzbiti

Dobra vijest je, kaže stručnjak mr.sc. Stanislav Štambuk, što postoje učinkoviti načini suzbijanja i liječenja. 

Foto: Depositphotos/photography33
  • 315
  • 19
  • 0

Iznimno je važno dezinficirati alat prije svake rezidbe, a zaražene dijelove masline odmah ukloniti i spaliti, upozorava stručni suradnik Maslinara mr. sc. Stanislav Štambuk.

"Rane biljke nastaju oštećenjem kore masline prilikom vremenskih nepogoda kao što su tuča i velike hladnoće koje uzrokuju smrzavanje, ali i najnormalnijim tretiranjem masline kao, na primjer, rezidbom i berbom. Čovjek se zato smatra glavnim odgovornim za širenje bolesti jer je prenosi zaraženim alatom“, pojašnjava. 

Faktori infekcije rane i širenja zaraze na maslini su temperatura zraka od 18 do 28 °C i vlažnost preko 80 posto. Stoga se u proljetnom i jesenskom razdoblju simptomatične izrasline na maslini pojave već mjesec dana nakon zaraze. U zimskom razdoblju period inkubacije je nešto duži - prve izrasline pojavljuju se nakon tri mjeseca. 

Bakteriozni rak ili tumor masline

Bolest raka masline posljednjih petnaestak godina najveća je pošast koja pogađa gospodarsku granu maslinarstva u Hrvatskoj i svijetu. 

Bakteriozni rak ili tumor masline uzrokuje fitopatogena bakterija Pseudomonas syfingae. "Ova bakterija je epifit, što znači da je stalni stanovnik grana i debla masline, a upravo to je razlog njene česte pojave i brzog širenja jer i pri najmanjim ranama i ozljedama lako zarazi biljku“, navodi stručnjak.

Znakovi zaraze manifestiraju se u obliku hipertrofija, okruglastih izraslina, odnosno kvrga ili manjih tumora, svjetlosmeđe do smeđe boje veličine od nekoliko milimetara do tri do pet centimetara, na granama (najčešće) i deblu masline. Izrasline se vrlo rijetko javljaju na plodovima. Tumorne kvrge se nakon nekog vremena raspadnu, a iza sebe ostavljaju oštećenja u obliku rak rana ili lezija.

Zaražena stabla koje bolest nije u potpunosti zahvatila moguće je, uz stalnu i pažljivu njegu probranim sredstvima, održavati na životu i ubirati plodove. Uznapredovala bolest, pak, uzrokuje zastoj rasta stabla masline, što je posebno velik problem kod mladih nasada. Opasnost vreba već prilikom uzimanja reznica s potencijalno zaraženih stabala bez prethodne provjere. Posljedica širenja ove bolesti su ogromni gubitci u industriji maslinovog ulja. 

Dobra vijest je, kaže Štambuk, što postoje učinkoviti načini suzbijanja i liječenja. 

Suzbijanje preventivno ili agrotehnički

Suzbijanje raka masline se provodi preventivnim i agrotehničkim metodama. Prevencija bolesti počinje dobrim i pažljivim izborom sadnica. Preporučuje se sadnja otpornih sorti kao što su bjelica, ascolana i levantinka, te izbjegavanje osjetljivih sorti kao što su lastovka, dužica i frantoio. Oblica se smatra srednje osjetljivom sortom masline. 

U sklopu preventivnih metoda, iznimno je važno dezinficirati alat prije svake rezidbe.

"Dezinfekcija se provodi potapanjem alata u pet-šest postotnu otopinu modre galice, četiri postotnu otopinu čistog alkohola ili 20 postotnu otopinu zelene galice", objašnjava svoja iskustva u liječenju zelenom galicom.

Važno je, naglašava, promatrati stanje matičnih biljaka, čije zaražene dijelove odmah treba ukloniti i spaliti. Mjesta oštećenja nastala uslijed rezidbe potrebno je premazati fungicidom na bazi bakra.

Agrotehnička mjera suzbijanja bolesti uključuje premazivanje rana fungicidima na bazi bakrenog oksiklorida (npr. Neoram WG, Nordox) nakon vremenskih nepogoda, poglavito tuče koja je najčešći prirodni uzrok infekcije biljke.

Liječenje stabala zahvaćenih rakom započinje mehaničkim odstranjivanjem izraslina, najbolje oštrom turpijom. Mjesto oštećenja se, potom, premaže prvo modrom galicom u koncentraciji četiri-pet posto, a onda i zelenom galicom u koncentraciji šest do osam posto te se na koncu zaštiti voćarskim voskom.

Stabla kod kojih je bolest jako uznapredovala nije moguće izliječiti. U tom slučaju ga je najbolje posjeći do zemlje te panj tretirati prvo sredstvima na bazi bakra, a onda i zelenom galicom.


Tagovi

Maslinar Stanislav Štambuk Rak masline Pseudomonas syfingae Zaraženi alat Modra galica Fungicidi na bazi bakra


Autorica

Mila Botteri

Više [+]

Urednica časopisa Maslinar.


Partner

Može li intenzivno voćarstvo opstati na bujnim podlogama?

6


Glasova: 3

Ne, nikako! Za intenzvino voćarstvo su potrebne slabo bujne podloge i navodnjavanje. 50,0%

Glasova: 3

Može, kako da ne? Bujne podloge bolje podnose sušu. 50,0%

Glasova: 0

Ne znam. 0,0%

Pregled ankete

Pregled ankete