Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Igla u voću
  • 20.09.2018. 12:00

Bacaju urod zbog igala zabodenih u voće - počiniteljima 15 godina zatvora!

U Australiji poljoprivrednici broje ogromne gubitke zbog pojave igala zabodenih u jagode, ali i drugo voće. Australski parlament promptno je usvojio prijedlog zakona o kazni zatvorom do 15 godina za počinitelje.

Foto: Facebook/ABC Sunshine Coast
  • 5.670
  • 361
  • 0

Australija je danas povećala maksimalan rok zatvora i to do 15 godina za svakog osuđenog za kontaminiranje hrane i to nakon što su u jagodama, ali i u ostalim plodovima pronađene zabodene igle

Naime, australska policija istražuje više od 100 prijava o iglama pronađenima u voću, piše Reuters. Igle su prvo pronađene u jagodama jednog dobavljača u sjevernoj državi Queensland, a sada se pojavljuju diljem zemlje! Tako je u utorak policija u New South Walesu rekla da istražuju incidente koji uključuju banane i jabuke. 

Nitko nije ozlijeđen, a poljoprivrednici broje ogromnu štetu

Nasreću, nitko još nije pretrpio ozbiljne povrede. No, proizvođači voća koji se već bore s padom potražnje, bačeni su na koljena te su bili prisiljeni baciti proizvode vrijednosti 160 milijuna australskih dolara. 

Zbog ovog se događaja javnosti obratio čak i australski premijer, Scott Morrison koji je najavio kako će njegova vlada nastojati povećati maksimalni rok zatvora na 15 godina, sa dosadašnjih 10, za svakoga tko je osuđen za neovlašteno ponašanje sa hranom. Danas je taj prijedlog zakona australski parlament promptno usvojio. Usporedbe radi, ovakva je kazna namijenjena i onima koji financiraju terorizam

Usvajanje zakona trajalo je samo jedan dan, a sve kako bi se pokušalo vratiti povjerenje građana u voćarsku, prvenstveno industriju jagoda. 

"Nije smiješno stavljati u opasnost živote Australaca i one koji teško žive od svog rada", rekao je Morrison, a poljoprivrednici su pozdravili akciju australske vlade dodavši kako će se suočiti s velikim financijskim problemima ako se potražnja brzo ne oporavi. 

"Ovo nas puno košta. Na našem vlastitom gospodarstvu imamo štetu od 35.000 dolara po danu jer bacamo sav plod", rekao je Gavin Scurr, proizvođač jagoda. 

Podrška poljoprivrednicima: banke, političari i trgovačke kuće

Poljoprivrednicima je čak pomoć ponudila australska bankarska industrija, a političari, zajedno s premijerom Morrisonom diljem zemlje imaju kampanju promoviranja industrije jagoda u kojoj obećavaju da će praviti curry od jagoda

Ipak, potrošači su jako oprezni zbog čega su povučene jagode s polica trgovina. Zanimljivo je kako je div među australskim supermarketima, Woolworths, sa svojih polica povukao čak šivaće igle želeći tako prevenirati moguću zloupotrebu. 


Tagovi

Igle Jagode Australija Zatvor


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]