Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Aronija
  • 20.08.2013.

Aronija - sibirska borovnica

Najjači oksidans na svijetu

  • 4.878
  • 200
  • 0

Posjetili smo pitome Čelinečke obronke u selu Markovac nedaleko Banja Luke u Federaciji BiH, gdje je, uz žuljevite ruke, mnogo truda, plemenitog rada i velike želje za inovativnim, ljekovitim i korisnim, obitelj Mihajlović, na više od 4 ha, podigla ekološku plantažu crnoplodne aronije.

To je prva veća plantaža aronije u regiji i broji oko 6500 sadnica koje su proizvedene u okolici Donjeg Miholjca u sklopu rasadnika Milić.

Aronija najbolji saveznik zdravlja, ljepote i vitalnosti

Aronija je biljka koja se prilično lako uzgaja, ali u ekološkom uzgoju zahtijeva redovito okopavanje, prihranu certificiranim supstratima na bazi humusa i navodnjavanje. Dakle neotporna je na sušu, ali izuzetno dobro podnosi niske temperature (do - 40 °C). Otporna je i na razne insekte pa joj nije potrebno posebno zaštitno tretiranje.

Porijekolom je iz Sjeverne Amerike no pravu vrijednost i ljekovitost je pokazala nakon černobilske katastrofe kada je kao biljka jedina preživjela visoku razinu radijacije i definirala svoju ulogu u plantažnom uzgoju. To je listopadni grm visine do 2,5 m i promjera oko 1 m. Cvate krajem travnja i početkom svibnja, prekrasnim bijelim cvjetovima koji odlično mede, a med od aronije se posebno cjeni. Listovi su tamnocrvene boje, pa biljka ima i dekorativnu vrijednost što potvrđuje i obvezno prisustvo u engleskim vrtovima i parkovima te prva nagrada za dekorativnu biljku Kraljevskog dvora u Engleskoj.

Dan aronije u Čelincu

Veliki trud i značajnu investiciju obitelji Mihajlović, prepoznala je lokalna i regionalna zajednica te se na obilježavanje Dana aronije u Čelincu - 17. kolovoza 2013. godine, odazvalo preko 1000 ljudi, među kojima visoki dužnosnici skupštine, resornih ministarstava, komore, općine, ali i Poljoprivrednog instituta Republike Srpske koji je prije nekoliko mjeseci uputio poziv za partnerstvo.

Gradu Sisku na projektu zaštite višegodišnjih nasada. Predmetni projekt bi se mogao sufinancirati sredstvima pretpristupnog fonda IPA u sklopu poticanja razvoja prekogranične suradnje, a natječaj je u tijeku.

Za nas iz Hrvatske, fascinantna je bila brojka nazočnih na jednom događanju koje je vezano uz relativno nepoznatu poljoprivrednu kulturu, organizacija u jednoj maloj općini za koju mnogi od čitatelja, vjerovatno, nisu nikada čuli te pozitivna korelacija poljoprivrednika, birokracije i struke. Ilustracije radi: u centru Čelinca postavljen je veliki informativni baner s putokazom, duž cijelog puta postavljene su vidljive oznake i smjerokazi, na plantaži su osigurana tri pokošena i poravnata parkirališta, makadamski put nasut, postavljena bina za govornike, izvođače i medije, podignut šator i postavljeni stolovi i klupe za cca 350 osoba, svima osigurano piće dobrodošlice, kolač od aronije dimenzija 5m x 1m, kulturno umjetnički program, osvježavajuće piće, za zvanice ručak i prigodni pokloni te niz drugih popratnih sadržaja u kojima je vidljiva potpora zajednice.

Bilo je lijepo i korisno. Svašta se moglo vidjeti, čuti i prepisati. Postoji dug, težak i jasan put revitalizacije ruralnog područja samo treba htjenja i strpljenja, ali o tome neki drugi puta.

Na kraju, samo da podsjetimo: Aronija nije lijek, ona pomaže pri liječenju teških bolesti i kao takva je dopuna ishrani te ju je najbolje koristiti kao prevenciju. Dnevno do 30 svježih bobica ili 0,05 l svježe cjeđenog soka.

Autor: Alan Đozić


Povezana biljna vrsta

Aronija

Aronija

Sinonim: Crnoplodna aronija | Engleski naziv: Chokeberry | Latinski naziv: Aronia melanocarpa

Aronija je višegodišnja listopadna voćna vrsta podrijetlom iz Sjeverne Amerike, a pripada porodici ruža (Rosaceae). Na europskom se kontinentu najviše uzgaja u Rusiji, Poljskoj,... Više [+]

Tagovi

Aronija BiH Ekološka plantaža Ekološki uzgoj

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prijateljica mi šalje fotografiju rasade paradajza. Među njima su i moje presadnice.
Još malo će morati pričekati pa u zemljicu.
Do tada ih ona mazi i pazi, unosi i iznosi, čuva 🥰