Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lješnjak s Une
  • 21.01.2019. 09:00

Alen Islamović: Za moje lješnjake zanima se i Ferrero Rocher

Da probate moj plod ne bi vjerovali, kao da ste uzeli žličicu Nutelle. Poslao sam u Švicarsku na analizu šaku lješnjaka i nisu mogli vjerovati da tako nešto postoji na Balkanu i da se uzgaja, otkriva Alen Islamović.

Foto: Bigstockphoto/Deyan Georgiev Facebook/Alen Islamovic
  • 4.091
  • 211
  • 0

Kako je najavio u rujnu prošle godine, Alen Islamović od svoje plantaže lješnjaka prihode očekuje u 2020. godini, dakle četiri godine nakon što je ušao u ovaj biznis. Ne samo što poznati glazbenik, a sada i poljoprivrednik, očekuje prihode, nego se za njegov lješnjak zanimaju prerađivači iz Švicarske, Austrije i talijanski Ferrero Rocher, poslovni gigant kada je u pitanju otkup i prerada lješnjaka. 

Islamović je na svojoj plantaži prošle godine imao 1.500 posađenih stabljika na površini od 22.500 m2, a sada su te površine dosegle 25.000 m2. Sve stabljike su certificirane i kontrolirane u EU.

Alen Islamović: Dva dana tjedno su dovoljna za održavanje plantaže

"To je moje slobodno vrijeme između vikenda. Moja farma, koju sređujemo i vodimo brat moje supruge i ja je na površini od 25.000 metara kvadratnih. Rad na plantaži kreće od ožujka, travnja pa do rujna ili listopada. U sedam dana dovoljna su dva da održavaš plantažu, zalijevaš, štitiš od parazita, prskanje, prihranjivanje preko korijena, lista i tako dalje. Tu ljubav prema zemlji i poljoprivredi mi je usadio otac koji je to volio", izjavio je Islamović za portal CDM

Ističe kako je Bihaćko polje najpogodnije za lješnjak u BiH, jer ima pijeska i sedre u sebi, odličnu nadmorsku visinu. 

Plantažu održavaju propisanim pesticidima Europske unije

"Moje su sorte najtraženije na svjetskom tržištu za tvornice čokolada, za preradu likera i za pravljenje ulja. Radit ću na brendiranju svojih plodova pod nazivom "Lješnjak s Une", a to će početi za par godina. Kad odem u mirovinu moja farma će biti kapaciteta između 10-15 tona lješnjaka. Za mene se zanimaju prerađivači lješnjaka Švicarske, Austrije i Ferrero Rocher", otkriva Islamović dodavši kako plantažu održavaju propisanim pesticidima Europske unije. 

Alen Islamović ubire lješnjak sa svoje plantaže

"Da probate moj plod ne bi vjerovali, kao da ste uzeli žličicu Nutelle. Poslao sam u Švicarsku na analizu šaku lješnjaka i nisu mogli vjerovati da tako nešto postoji na Balkanu i da se uzgaja. Možda netko misli da ja nešto moram. Ja stvarno ne moram ništa. Ja sam sretan djed koji očekuje još unučića tijekom godine. Želim imati veliku obitelj, jer smo moja supruga Marjana i ja iz velikih obitelji", zaključio je Islamović koji je jesenas poručio poljoprivrednicima da sa sadnjom lješnjaka krenu odmah, da angažiraju struku i da kao i on mogu očekivati da će  za nekoliko godina uživati u plodovima svoga rada.


Povezana biljna vrsta

Lijeska

Lijeska

Sinonim: Lješnjak, lješnik | Engleski naziv: Hazel | Latinski naziv: Corylus avellana L.

Lijeska je sredozemna kultura i izrazito heliofitna biljka. Vrlo je neobična voćka jer za razliku od drugih vrsta koje cvatu u proljeće, ona cvate zimi i to od prosinca do ožujka.... Više [+]

Tagovi

Lješnjak s Une Alen Islamović Plantaža lješnjaka Ferrero Rocher Lješnjak


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]