Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Acerola
  • 02.03.2019. 12:00

Acerola nalikuje na trešnju, a bogatija C vitaminom od naranče

Acerola grm doseže 2 do 3 metra u visinu. Njegov plod, Malpighia emarginata, ima promjer od 1 do 4 centimetra, a njegova težina se kreće između 2 i 15 grama. Razine vitamina C mu padaju kako sazrijeva. Stoga, zeleni plodovi imaju veći sadržaj C vitamina od crvenog voća u njegovoj kasnijoj fazi.

Foto: Bigstockphoto/Zoroasto Felix
  • 1.295
  • 69
  • 0

Acerola je malo crveno voće koje sve više izaziva ​​interes prehrambene industrije, s obzirom na visok sadržaj vitamina C.

Naime, naranča prema malom plodu acerola izgleda kao amater. Acerola je mnogo manje poznata jer u svijetu ima malo usjeva tog voća. Domovina joj je u južnom Meksiku, području okupanom morem Antila. Stoga je poznata i kao trešnja Antila. Može se naći i u Srednjoj Americi, u sjevernoj zoni Južne Amerike, pa čak i u Teksasu (SAD), a prema tome dobiva i različita imena kao što je zapadnoindijanska trešnja, trešnja s Barbadosa, crvena trešnja, manche ili semeruco, navodi Freshplaza

Trenutno najveći proizvođač acerola je Brazil. Acerola grm doseže 2 do 3 metra u visinu. Njegov plod, Malpighia emarginata, ima promjer od 1 do 4 centimetra, a njegova težina se kreće između 2 i 15 grama. Zanimljivo, ovom voću razine vitamina C padaju kako sazrijeva. Stoga, zeleni plodovi imaju veći sadržaj C vitamina od crvenog voća u njegovoj kasnijoj fazi. Zreli plod ima određenu sličnost s trešnjama, s kojima ih kupci na prvi pogled često brkaju. Međutim, imaju malo veze s njima.

Vrlo osjetljivo voće

Nažalost, acerola je vrlo osjetljivo voće. Čak i tehnike koje se koriste za obradu i skladištenje mogu utjecati na sadržaj vitamina C. U stvari, nakon što se pobere, trpi gubitak vode koji također dovodi do gubitka 25,2% njihovog sadržaja askorbinske kiseline. Stoga proizvođači moraju pažljivo provoditi oba postupka. To povećava cijenu proizvoda i, na neki način, otežava komercijalno iskorištavanje. Zato je teško konzumirati acerola kao svježe voće izvan zemalja uzgoja. Kao rezultat, obično se koristi za proizvodnju sokova i konzervirane hrane ili za pripremu vitaminskih dodataka.

Međutim, svestranost ovoga voća može biti iznenađujuća, što potvrđuje i činjenica da je Federalno sveučilište Ceara (Brazil) osmislilo kečap, preimenovalo ga u natchup, koji umjesto rajčice sadrži acerolu, ciklu i bundevu te predstavlja zanimljiv prehrambeni proizvod koji može biti izvezen u bilo koji dio svijeta. 

Pomaže u borbi protiv mnogih bolesti 

U posljednjih nekoliko godina, došlo je do stvarnog interesa za ovo voće koje izvrsnu prehrambenu reputaciju ima u Japanu, koji je glavni potrošač acerole proizvedene u Brazilu. Slijede SAD i Europa. Ovo širenje pokazuje da je industrija već svjesna zaključaka nekoliko studija o njezinom utjecaju na zdravlje. Naime, može pomoći u borbi protiv bolesti kao što su hipertenzija, različite vrste raka, arterioskleroze i infarkta miokarda. Sigurno bi mnogo ljudi željelo uključiti acerola na svoj popis za kupovinu.

Pored glavne značajke - visokog sadržaja vitamina C, također sadrži vitamin A, vitamine B1, B2, B3, B5 i B6, te vitamin E, kao i kalcij, fosfor, magnezij, željezo, kalij, natrij i cink. Osim toga, ima karotenoide, bioflavonoide, tanine i polifenole. Budućnost vjerojatno ima u svijetu kozmetike, jer ekstrakti acerola sadrže antioksidanse i svojstva koja štite kožu.

Postoji nada za Europljane koji žele konzumirati svježe acerole. U Španjolskoj je moguće vidjeti kako raste u divljini i čak je na prodaju. Postoje i voćnjaci acerola u istočnoj Andaluziji i Palma de Mallorci. Međutim, njegova sezona traje samo mjesec dana.


Tagovi

Acerola Trešnja Antila Vitamin C Domovina


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.