• Dvojezgreni traktor
  • 10.10.2018. 15:00

2u1 akcija: Frezanje i malčiranje voćnjaka kombinacijom dva stroja

Kako izgleda kad su na traktor zakačena dva stroja - freza i malčer, pogledajte i u videu!

Foto: OPG HAHA
  • 3.657
  • 248
  • 0

Frezanje i malčiranje voćnjaka dvije su glavne agrotehničke mjere danas prisutne u svim voćnjacima, a obavljanje obiju radnji istovremeno predstavlja vrhunac u održavanju trajnih nasada. 

U dolje priloženom videu možete pogledati kako to točno izgleda u praksi kada je na prednji hidraulik traktora zakačen malčer, a na zadnji freza s ticalom. Prilagodbom širine strojeva (radni zahvat malčera + radni zahvat freze) moguće je postići da se cjelokupni voćnjak obradi u dva prohoda, što je zapravo san svakog voćara.

Ovakvom vrstom rada moguće je uštedjeti značajne količine vremena, ali i novca. Prednost prednjeg hidraulika i malčera montiranog naprijed prezentirao sam već u ovom članku, dok više o važnosti frezanja mladih voćnjaka možete pročitati ovdje. U vlastitom slučaju postigli smo to da više nikad ne ulazimo u nasad samo s malčerom, već je malčer uvijek u kombinaciji s frezom ili atomizerom. To efektivno znači da smo iz plana rada izbacili vrijeme potrebno za malčiranje budući da je malčer uvijek “usput” zakačen za traktor dok obavljamo radnje frezanja i prskanja voćnjaka. Malčiranje nam je postalo “besplatno”, jer ne košta vrijeme a utrošak goriva u ovakvom radu je također smanjen.

Mnogi će reći da je investicija u traktor koji ima prednji kardan i hidraulik pozamašna te neisplativa, no zbog trenutnih agrometeoroloških uvjeta kojima imamo prilike svjedočiti posljednjih par godina moglo bi se reći da je sve radnje u voćnjaku potrebno obaviti u što kraćem roku. “Vožnja” dva stroja u isto vrijeme značajno ubrzava naš rad te stoga omogućuje da se svi zahvati odrade u optimalnim uvjetima. 

Kao i u svakom poslu, a tako i u poljoprivredi, motiv za svakodnevni rad često leži u učinkovitosti. Ako nismo učinkoviti, puno je teže ispuniti ciljeve koji su pred nama, a osjećaj koji nas prati za vrijeme radnog vremena često nas sputava u obavljanju potrebnih aktivnosti. Uz povećanu učinkovitost ne samo da dobivamo na vremenu i kvaliteti obavljenog posla već se u nama javlja pozitivan osjećaj koji nam pomaže prebroditi sve nedaće koje se nađu pred nama. Uz takav pristup radu uspjeh je - zagarantiran.


Tagovi

Malčiranje Frezanje Voćnjak


Autor

Tomislav Haršanji

Više [+]

Tomislav Haršanji, agropoduzetnik koji je svoj ured odlučio smjestiti u prekrasna slavonska polja. Kroz OPG HAHA brine o vlastitim nasadima, a uz to obavlja i usluge održavanja tuđih voćnjaka koji su još ljepši kroz objektiv video kamere koju zajedno sa svojom suprugom Ivanom koristi za izradu promotivnih video uradaka.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kada sam neku večer na Facebooku objavila kako smo pozitivni na koronavirus i u izolaciji, javilo na... Pročitaj cijelu bilješku »