Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Malčer
  • 06.09.2018. 16:30

Malčiranje mladog nasada oraha s malčerom ispred traktora

Kada se malčer nalazi ispred samog traktora, vozaču je neopisivo lakše izvoditi iste radnje te je za izvođenje istih potrebno mnogo manje napora.

Foto: YouTube/Screenshoot
  • 5.201
  • 276
  • 1

Puno je prednosti malčiranja voćnjaka, u ovom slučaju mladog nasada oraha, kada je na traktor postavljena prednja hidraulika s kardanom te se malčer na taj način nalazi ispred traktora. No, postoje i eventualne prepreke. 

Prednji položaj malčera pri malčiranju omogućava višestruko bolju preglednost pri izvođenju samog agrotehničkog zahvata te značajno olakšava rad iz kabine. Nema potrebe okretati se iza kako bi definirali udaljenost malčera od voćaka. Česta je situacija na terenu da voćnjaci (voćke u redovima) baš i nisu u savršenoj liniji pa je pri upravljanju traktorom često potrebno približavanje (ili udaljavanje) od samih voćaka. To zahtijeva dodatan napor vozača jer je neophodno često okretanje iza samog traktora kako bi se utvrdilo koliko blizu (ili daleko) ide malčer od voćke. 

Potrebno je mnogo manje napora

Kada se malčer nalazi ispred samog traktora, vozaču je neopisivo lakše izvoditi iste radnje te je za izvođenje istih potrebno mnogo manje napora. Korekcija položaja malčera izvodi se vrlo lako budući da je stroj "povezan" s prednjim dijelom traktora koji je mnogo bliže prednjim zakretnim točkovima, te se stoga upravljanje malčerom obavlja s lakoćom i vrlo velikom preciznošću. U slučaju traktora koji ima servo volan ista radnja postaje "mačji kašalj".

Prednji položaj malčera pri malčiranju omogućava višestruko bolju preglednost pri izvođenju samog agrotehničkog zahvata te značajno olakšava rad iz kabine.

Priloženi video najbolje demonstrira preciznost obrade voćnjaka malčerom ulaskom u prostor unutar reda s jedne i s druge strane ostavljajući vrlo mali dio trave oko same voćke. Uz činjenice da je posao malčiranja iznimno lakši i precizniji kada je malčer postavljen na prednji hidraulik traktora, dodatna mogućnost koja se u toj situaciji nudi priključivanje je dodatnog stroja na zadnji hidraulik, što omogućava dodatne uštede u vremenu koje je potrebno za obradu voćnjaka. U našem je slučaju to "vožnja" u kombinaciji malčer-atomizer te malčer-freza za unutarrednu obradu voćnjaka (ona s ticalom). Korištenjem prednjeg hidraulika u vlastitom smo radu "izbacili" vrijeme potrebno za malčiranje voćnjaka budući da istu radnju uvijek obavljamo "usput" - dok koristimo atomizer ili dok se obavlja frezanje prostora oko voćaka u kojem se vrši prihrana gnojivima.  

Dva su izazova pri ovakvom malčiranju 

Postoje dvije realne prepreke, ili bolje rečeno: dva izazova, u korištenju malčera ispred traktora. Prvi je onaj financijski - često se dogodi da većina kupaca traktora već potroši više novca od planiranog na kupovinu novog stroja pa se teško odlučuju na dodatnu investiciju koja nije beznačajna (od 5 do 7 tisuća eura - kombinacija prednji hidraulik i kardan). 

Drugi izazov je taj da je u poziciji malčera ispred traktora, u situacijama kad se malčira u suhim periodima, potrebno nešto češće održavanje zračnog filtera te hladnjaka budući da u traktor ulazi dosta prašine koji je prethodno išao "kroz2 prašinu koja nastaje radom malčera. 

U slučaju traktora koji ima servo volan rad s malčerom ispred stroja postaje "mačji kašalj".

Taj je problem do sada prepoznao jedan jedini proizvođač traktora koji nudi opciju reverzibilnog ventilatora na hladnjaku (ventilator se određeno vrijeme vrti u jednom smjeru - recimo "usisava" zrak na hladnjak, a u sljedećem intervalu mijenja smjer te "puše" zrak na hladnjak - hladeći ga i usput ispuhujući svu prašinu). Nadam se da će svi proizvođači traktora prepoznati prednost takvog hlađenja motora te će on postati serijskom opremom. Iako postoje realne prepreke u korištenju malčera u prednjem položaju ispred traktora, prednosti takvog rada su višestruko veće od navedenih nedostataka.

U radu štedimo značajnu količinu vremena (u voćarstvu uštede mogu biti i do 30-40% koristeći dva stroja) te nam je rad daleko, daleko ugodniji i, zvuči gotovo nemoguće, zabavniji.

Rad malčera ispred traktora pogledajte u videu: 


Tagovi

Malčer OPG HAHA Malčiranje voćnjaka Malčiranje Tomislav Haršanji Hidraulika


Autor

Tomi Haha

Više [+]

Volio je sve što vole mladi, a sada voli slušati zaljubljenike u poljoprivredu i s njima dijeliti zajedničku strast.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]