Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Kokić
  • 06.10.2016. 12:00

250 stabala Čačanke možda čeka eko zaokret

Hektar pod plavim šljivama u srcu Slavonije, obitelj Kokić uspijeva pretvoriti u vrijedne proizvode koje plasira na sajmovima. No, boje se tražiti poticaj i prijeći na eko proizvodnju jer nemaju povjerenja u državu!

  • 1.839
  • 271
  • 0

Uzgajajući na jednom hektaru zemlje u Nardu kraj Valpova cijenjeno voće koje se puno troši kako u svježem stanju, tako u prerađevinama, Spomenka Kokić uz pomoć supruga od plavih šljiva, krušaka, nektarina, jabuka, dunja i kupina proizvodi džemove na domaći način. Osim navedenih voćnih vrsta, čitavo se desetljeće bavi uzgojem povrća i lješnjaka koji po dolasku na tržište gotovo odmah pronalaze nove vlasnike.

"Ponosimo se s 250 stabala plavih šljiva Čačanske sorte, uzgojnog oblika vaze čije plodove prodajemo kako u svježem stanju, tako i u prerađevinama", priča Spomenka koja bi unatoč tome što nije korisnica poticaja voljela prijeći u ekološku proizvodnju.

Lišeni bolesti i štetnika, no ne i vremenskih nepogoda

Uzimajući u obzir da se bave konvencionalnom proizvodnjom, Kokići za sada nemaju problema s bolestima i štetnicima, no elementarne nepogode im s obzirom na male površine zadaju velike udarce. "Kada su šljive bile u punom rodu, vjetar nam je uništio oko desetak stabala što je za našu malenu proizvodnju bio veliki gubitak", kazao je Josip Kokić koji je radi postizanja većih prinosa uveo navodnjavanje kap po kap.

Boje se tražiti poticaj jer nemaju povjerenja u državu

Govoreći o trenutnom stanju u poljoprivredi, bez ustezanja možemo reći kako se svjesno ide na uništenje malog proizvođača koji ne samo da stvara dodanu vrijednost, nego i ruralne prostore održava živim, čime doprinosi očuvanju tradicije i promicanju kulturne baštine, što su osobite vrijednosti hrvatske poljoprivrede.

"Poljoprivrednici, proizvođači, gospodarstvenici, nitko nas ništa ne pita. Nitko nam ništa ne nudi. Ako nešto tražimo i ako nam nešto daju, tri puta nam više vam uzmu. Nije li to tužno? Zbog straha nismo tražili poticaj jer ako se uzdate u državu od toga nemate nikakve koristi", dodaje Spomenka.

Reklamom od usta do usta do skromnih, a dostatnih prihoda

S obzirom na to da najboljom reklamom smatraju zadovoljnog kupca, ne koriste nikakav oblik marketinga, a posjećuju sajmove.

"Prodajemo plodove kako u svježem stanju, tako i u prerađevinama čijim smo rezultatima iako se ponekad vratimo kući bez zarade, zadovoljni", skromno je kazala Spomenka koja proizvodi usoljeno povrće za juhu, kompote, pekmeze i džemove bez kožice, s i bez šećera te sa i bez konzervansa.

Linijom domaćih proizvoda do osvajanja tržišta Slavonije i Baranje

"Naš je najprodavaniji proizvod pekmez od šljiva koji ne sadržava vodu i šećer, no radi stjecanja veće tržišne moći, ove smo se godine okušali u inovacijama te smo proizveli džem sa i bez šećera od kojega je, još uvijek, traženiji namaz", poručuje Spomenka Kokić koja malim koracima osvaja sajmove Slavonije i Baranje.

"Kod nas se mogu degustirati džemovi, pekmezi i namazi u koje ne stavljamo jabuke radi gustoće. Budući da su isti pravljeni na domaći način, s dikom možemo govoriti o stalnim kupcima koji se kada jednom kupe naš džem učestalo vraćaju što smatramo iznimnom časti i zadovoljstvom", dodaje ona.

Neće biti onako kako ste zamislili

"Ako želite postići uspjeh morate biti svjesni da neće uvijek biti onako kako bi vi htjeli. Počesto nećete imati slobodan vikend, ali ako želite nešto imati, iako će biti teško, morat ćete se boriti. Mi sve radimo sami. Posao je težak, ali uz veliku ljubav i međusobnu podršku ostvarujemo zadovoljavajuće rezultate", poručuje Spomenka Kokić.


Fotoprilog


Tagovi

OPG Kokić Spomenka Kokić Josip Kokić Proizvodnja džemova Proizvodnja usoljenog povrća Uzgoj šljiva Čačanka Poticaji


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]