Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hibridi voća
  • 30.11.2022. 07:30

11 zanimljivih i slatkih hibrida voća

Pluot, Sharafuga, Pluerry, Tangor, Tayberry su samo neke nove vrste voća. Posebno su zanimljivi hobi voćarima

Foto: Depositphotos/russiandoll
  • 1.297
  • 61
  • 0

Hibridi voća imaju sve više ljubitelja, a posebno su zanimljivi hobi voćarima koji se natječu tko će imati neobičnije plodove. U ovom slučaju ne radi se o genetski modificiranim organizmima (GMO) već o križanju dvije ili više sorti unutar jedne vrste ili različitih vrsta unutar istog roda.

Hibridi koštičavog voća

Najviše su u ponudi hibridi koštičavog voća i to kombinacije šljive s drugim vrstama kao što su trešnja, breskva i marelica. Ne zaostaju ni hibridi drugih voćnih vrsta, posebno agruma i bobičastog voća. Njihova prednost nije samo neobičan izgled. Odlikuju se prirodnom otpornošću na bolesti i sušu, a njihovi plodovi su zanimljivih okusa, sočniji, ujednačene veličine i vremena zrenja.

Pluot ili Plumcot (naslovna fotografija, op.ur.) je nastao križanjem šljive i kajsije. Odlikuje se intenzivnim slatkim okusom, sočnim mesom koje ima teksturu marelice, glatku pokožicu i visok sadržaj šećera.

Peacotum je kombinacija šljive s breskvom i marelicom. To je prvi hibrid tri vrste. Više podsjeća na kombinaciju šljive i marelice, a ima teksturu breskve. Plodovi su blagog okusa.

Jedinstvena Sharafuga svojim izgledom podsjeća na šljivu. Nastala je kada se ova vrsta križala s marelicom i nektarinom. Ljubičasti plodovi svojim izgledom više nalikuju na marelice, a na nju podsjećaju svojim okusom. Zanimljivi su po tome što su slatki i dok su nezreli, nije potrebno čekati punu zrelost da bismo ih konzumirali. Od plodova se pripremaju razni slatki proizvodi: marmelade, džemovi i kompoti.

Citrus Tangor (Foto: Flickr/Forest and Kim Starr)

Šljiva križana s trešnjom daje brojne hibride. Nazvana Pluerry ima puno varijanti međusobnog križanja, a odlikuje se sočnim i ukusnim plodovima koji dugo mogu ostati na stablu.

Nectaplum je hibrid između nektarine i šljive. Vanjski dio ploda ima glatku kožu koja vrlo podsjeća na nektarinu. Voće je vrlo slatko i ima intenzivan okus. 

Agrumi i bobičasto voće su vrlo pogodni za križanjje

Agrumi su dali brojne hibridne kombinacije. Tangor je križanac između mandarine i naranče, a s Jamajke dolazi kombinacija grejpa, naranče i mandarine.

Kombiniranjem grejpa i naranče nastao je Orangelo koji je slađi od grejpa. Potječe iz Portorika.

Limeta i kumkvat su dali križanca Limkvat koji podsjeća na minijaturnu naranču sa zelenkasto-žutom pokožicom. Plodovi se jedu svježi, ali se koriste i za pripremu džemova ili uz ribu i piletinu.

Od bobičastog voća se izdvajaju Jostaberry, Tayberry i Pineberry.

Tayberry nam je već poznat (Foto: Depositphotos/aspendendron)

Roditelji Jostaberriya su ogrozd i crni ribiz. Crne bobice su izuzetno bogate vitaminom C, a okus predstavlja kombinaciju grožđa, borovnice i kivija.

Tayberry je hibrid dobro poznat na našem tržištu. Nastao je od maline i kupine. Plod mu je nešto izdužen.

Križanjem bijelih i kultiviranih crvenih jagoda nastao je hibrid Pineberry s okusom ananasa koji se bere od svibnja do lipnja. 

Foto Citrus Tangor: Servis Flickr licenca CC


Tagovi

Hibridi voća Plout Peacot Sharfuga Orangelo Tayberry


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]