Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Osječko-baranjska županija
  • 31.03.2017. 09:30

Zrno uz pomoć Županije dovodi turiste na vino

Damir Zrno je, poput učitelja, pojam i oslonac vinogradarima i vinarima. Da je tome tako, svjedoči i Osječko-baranjska županija od koje je kao poticaj dobio 5.000,00 kn za pokriće troškova nabave opreme za promociju i degustaciju vina u okviru tvrtke All4Wine, čiji je direktor.

  • 1.590
  • 126
  • 0

Damir Zrno je, poput učitelja, pojam i oslonac vinogradarima i vinarima u životu, a da je tome tako, svjedoči i Osječko-baranjska županija od koje je prilikom prijave na Javni poziv za dodjelu potpora male vrijednosti, dobio 5.000,00 kn za pokriće opravdanih troškova nabave opreme za promociju i degustaciju vina u okviru tvrtke All4Wine, čiji je direktor.

S vjerom u njegovo desetogodišnje iskustvo u marketingu vinarstva, možemo parafrazirati dr.sc. Davora Brunčića koji je jednom prigodom rekao: "Kakva je želja čovjeka, takva je i volja, kakva je volja, takvo i djelo, a kakvo djelo, takav i život", postavljamo hipotezu da naziv mlade tvrtke "All4Wine" nije došao slučajno, a što potvrđuje i sam Zrno.

Svi za jednog, jedan za sve

"Prilikom osnivanja firme vodio sam se nepogrešivim motom četiri mušketira - svi za jednog jedan za sve te sam tako proljeću 2015. dao pečat i osnovao All4Wine u okviru koje se bavim promocijom vina i vinara, a poglavito onih s područja četiri vinogorja Osječko-baranjske županije", priča Damir Zrno koji je izravno pomažući brojnim domaćim proizvođačima, stekao povjerenje županije, kao i samih vinara koji ga angažiraju da na sajmovima vina predstavlja njihovu vinariju, ili u slučaju Županije, vina i delicija s područja Slavonije i Baranje.

Domaći vinari uspjeli na poljskom tržištu

Obišao je brojne sajmove, a najboljim se pokazao, tvrdi on, sajam u gradu južne Poljske, Krakowu gdje je nekoliko vinara s našeg područja ostvarilo kontakte, te tako blaga Slavonije i Baranje plasirala na tamošnje tržište. Govoreći o sajmovima, Zrno je pronašao ključnu grešku koja se ponavlja kod brojnih vinara, a nazvao ju je odlaskom u nepoznato bez prethodnog poznavanja distributera.

"Najveća greška koju radimo je odlazak u nepoznato, odnosno odlazak na sajam, a da pri tom ne znamo ni jednog distributera s kojim bi porazgovarali. Onog trenutka kad dođete na sajam, već je kasno. Veće su karte podijeljene i točno se zna koji distributer ide kod kojeg vinara.

Analiza kvalitete stranih distributera

Poručio bi vinarima da prije nego što odu na sajam u bilo koju zemlju, prije svega, stupe u kontakt s nekoliko kvalitetnih distributera, a onda neka probaju ostvariti zajednički nastup na sajmu. Na žalost, ostvariti kvalitetan kontakt s nekim od distributera koji ima čestite namjere nije jednostavno, no treba napraviti analizu kvalitete distributera u svakoj zemlji, a za što sam kompetentan, tako da mi se vinari mogu javiti ako ih zanimaju savjeti", objašnjava Zrno koji je na temelju svog iskustva došao do spoznaje da ako uzmemo u obzir slijepo kušanje vina iste cjenovne kategorije, hrvatska vina pobjeđuju utakmicu protiv stranih, a priječi ih, na žalost percepcija potrošača koja bi u slučaju hrvatskih vina na vanjskim policama odvela kupce prema španjolskim ili francuskim.

Hrvatska vina pobjeđuju utakmicu protiv stranih, ako igramo na slijepo kušanje vina

"Dragi poljoprivrednici, dragi vinogradari i vinari, trebamo zajedničkim snagama ciljati na plavo zelenu liniju čija je snaga, kada govorimo o Swot analizi, polica duga oko 5.500 km. Naše nas Jadransko more i naš turizam mogu spasiti, a poglavito bi nas spasili kad bi ugostitelji odredili malo povoljnije cijene naših (vaših) butelja čija je cijena, primjerice, u podrumu 50,00 kn, a u ugostiteljskom objektu 300,00 kn. Tada bi se pila vrhunska vina i ne bi se govorilo da su ista skupa", dodaje Zrno koji je odgovoran i za funkcioniranje Regionalne vinoteke u Osijeku koja je nastala kao produkt projekta Wine Tour (Vinske ceste), a čiji je nositelj bila Osječko-baranjska županija s Turističkim zajednicama i Općinama u kojima se nalaze naša 4 vinogorja.

Wine Tour - Regionalna vinoteka, 150 etiketa na jednom mjestu

"Sama namjera vinoteke je da se u ovo vrijeme ubrzanog življenja omogući kušanje više od 150 etiketa iz četiri vinogorja s područja Osječko-baranjske županije. U planu je, stoga, dogovor glede dolaska oko 3.000 turista iz Skandinavije u regionalnu vinoteku tijekom proljeća i ljeta", poručuje Damir koji se osim marketinga u vinarstvu, bavi i organizacijom festivala.

Potpora od Osječko-baranjske županije u iznosu od 5.000,00 kn znakovita pomoć

"S obzirom na to da se bavim marketingom u vinarstvu, a da je jedan od alata organizacija festivala poput Dani vina i turizma, Večer vina i umjetnosti, gdje nudim logističku uslugu vinarima i posjetiteljima, potpora od Osječko-baranjske županije u iznosu od 5.000,00 kn znakovito mi je pomogla. Kupio sam čaše, pljuvačnice, vedrice, led i druge potrebite stvari koje su festivalu dali zasluženu notu.

Neovisno o natječajima, htio bih reći da dosta dobro surađujem sa Županijom prilikom čega sudjelujemo na izlaganjima, raznim festivalima i sajmovima, kako u zemlji, tako i u inozemstvu, te sam vrlo zadovoljan suradnjom bez koje se ne bi mogli podičiti ni s Večeri vina i umjetnosti koja je nastala kao zajednički rezultat", dodaje ovaj entuzijast.


Tagovi

Osječko - baranjska županija Potpore Javni pozivi Damir Zrno Marketing Vinoteka All4Wine


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.


Partner