Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Utjecaj padalina
  • 22.07.2019. 15:00

Zrna grožđa veća nego što bi trebalo - kakvo će biti vino?

Više kiše, a manje sunca - rezultat u vinogradima su bobice grožđa veće nego što bi trebale biti u ovoj fazi.

Foto: Biljana Nenković
  • 1.261
  • 71
  • 0

Kišovit period iza nas pomalo brine i vinogradare koji prerađuju grožđe u vino. Zrna grožđa su malo veća nego što bi trebala biti za ovo doba godine. Zoran Stevanović, iskusni vinogradar i vinar kaže da je priželjkivao sitnija zrna u ovoj fazi razvoja. A postoji i dobar razlog za to.

"Sitnije zrno daje kvalitetnije vino. Kada su bobice sitnije onda su one koncentriranije, vino ima više okusa i mirisa, u crvenom vinu više je obojenih tvari, a samim tim bolja je i boja vina. Zrna su sada krupnija nego što bi trebalo, jer je bilo dosta kiše, te je sve bujalo. Kada ima mnogo vode bobica je razvodnjena, pa je i vino razvodnjenije i samim tim slabije kvalitete. Ali vidjet ćemo kako će se stvari razvijati do berbe," kaže Zoran Stevanović.

Kako spriječiti ožegotine od sunca na grožđu?

Još dvije kiše do berbe

Stevanović kaže da situacija u kojoj je bilo više kiše, a manje sunca, na koju se žale voćari, ratari i povrćari, nije zaobišla ni vinogradare. Svi zajedno gledaju u nebo. Do kraja sezone vinogradarima bi odgovarala obrnuta situacija.

"Kažu stariji i iskusniji da su od početka srpnja pa do berbe grožđu potrebne samo dvije kiše, kako bi vino bilo vrhunske kvalitete. Mnogo sunca, ali umjerenog bi stabiliziralo i veličinu i kvalitetu zrna, i umjerene padaline. Nijedan ekstrem nije dobar", kaže Stevanović.

Ipak, dodaje on, ne bi trebalo mnogo huliti, jer postoje oni kojima je grad uništio ili oštetio nasade. 

Štete od tuče veće od 22 milijuna kuna, urod će biti znatno manji i iduće godine

Stevanović ima 10 hektara zemlje pod vinogradom. Njegova obitelj se generacijama unazad bavi uzgojem loze i proizvodnjom vina. Iz iskustva starijih zna da bi mnogo kiše u prvoj polovici vegetacije moglo iznjedriti lošija vina, ali u ovom trenutku sam vinogradar malo što može učiniti, osim brinuti o nasadu u mjeri koliko je to u njegovoj moći.

Kako oporaviti voćnjak i vinograd nakon grada?

"Krenut će i ljetna, zelena rezidba. Tako će više hrane odlaziti u plod, a manje u lišće. Svaki vinogradar treba u ovom periodu obratiti pažnju i na pojavu bolesti poput pepelnice i plamenjače koja se može javiti zbog povećane vlage," kaže Stevanović.


Tagovi

Vinogradi Obilne kiše Zelena rezidba Grožđe Sitne bobice Vino


Autorica

Biljana Nenković

Više [+]

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izvještavač. Preferira afirmativne priče koje potiču pozitivnu energiju. Moto: "Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!"