AgroKlub.com

\

Vinogradarstvo

Dobrodošli na AgroKlub.com!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.com » Vinogradarstvo » Znate li da su dubrovačku malvasiju sultan i Židovi proglasili lijekom?

Znate li da su dubrovačku malvasiju sultan i Židovi proglasili lijekom?

WineOs

Znate li da su dubrovačku malvasiju sultan i Židovi proglasili lijekom?

Datum: 03.12.2017. 16:30 |

Kategorija:

Vinogradarstvo

Naučili smo podosta na WineOs festivalu - razliku između kulena i kulina, s kojim vinom najbolje ide, koje su sorte vraćene u život...

I sultan i Židovi proglasili su Dubrovačku malvasiju lijekom. Zašto? Pa da bi opravdali njezino ispijanje. Voda je dobra, ali za tuširanje. U njoj se stvaraju bakterije pa je sigurnije piti vino. Dio je to tek zanimljivosti koje su se mogle čuti na 4. Međunarodnom festivalu vina, delicija i ugodnog življenja WineOs, održanom 1. i 2. prosinca u Osijeku.

Doznali smo na festivalu i razliku između kulena i kulina, s kojim ga je vinom najbolje sljubiti, frankovkom ili graševinom ali i iskustva brojnih vrijednih vinara u regiji. Prostor hrvatskog Podunavlja i Slavonije, dakako, najpoznatiji je po graševini koja bi, smatraju, trebala i na razini cijele Hrvatske dobiti veći značaj. No graševina se uzgaja i na samom jugu Hrvatske, u Konavoskom polju.

Na zanimljvim radionicama čuli smo i Vladu Krauthakera, Slavka Kalazića, Ivana Enjingija, ali i dalmatinske vinare koji su u život vratili stare sorte Trnjak, Kujundžuša, Zlataricu i Plavku; Daria Gašpara, Milana Grabovca i Stipu Đuzela te Božu Metkovića koji proizvodi i pjenušac imena "Buržuj". Čuli smo i iskustva vinara iz susjedne Mađarske Gyorffy Zoltana koji je otkrio kako je vinogorje Villany postalo prepoznatljivo po cabernet francu. Vinari iz Srbije odnosno Tomislav Ivanović pričao je o Prokupcu, o Kadarki Oskar Maurer, a iz Bosne i Hercegovine je stiglo čudo. Kako je Istarska malvazija pronašla novu domovinu u Žepču, ispričao je Vinko Zovko.

WineOs je organizirala Vinoteka Vinita uz suorganizaciju Udruge Graševina Croatica i Udruge Dekanter, a zanimljive priče koje smo čuli, vidjeli i okusili, uskoro čitajte na našim stranicama.

Foto: Željka Rački-Kristić i Maja Celing Celić

Broj pregleda članka: 634; Uspješnost članka: 39.2

Tagovi: Festival, Vino, Delicije, WineOs

Ključne riječi članka: znate, li, da, su, dubrovacku, malvasiju, sultan, i, zidovi, proglasili, lijekom,


Željka Rački-Kristić

Svi tekstovi autora

Autorica Željka Rački-Kristić

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede!


Slike Znate li da su dubrovačku malvasiju sultan i Židovi proglasili lijekom?