Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 11.03.2009.

Zaustavljena sadnja novih vinograda

RECESIJA UZIMA DANAK I U ILOČKOM VINOGRADARSTVU

  • 2.980
  • 144
  • 0

Ako je suditi po skupu iločkih vinogradara na kojem su slušali o aktualnoj problematici u vinogradarstvu i vinarstvu - njihova djelatnost više nije baš omiljena kao biznis i značajan izvor životne egzistencije. Nedvojbeno je da je recesija počela uzimati svoj danak i u vinogradarstvu i vinarstvu. To se može iščitati i po cijenama grožđa i sve češćim kašnjenjima u plaćanju grožđa otkupljenog od malih obiteljskih gospodarstava, što prijašnjih godina nije bio slučaj.

Razlog tome je, kako navodi predsjednik Uprave Iločkih podruma, Mladen Papak, što je sve učestalija pojava neredovitog plaćanja kupaca za kupljeno vino, što ima za posljedicu nelikvidnost i u toj tvrtki. To najbolje govore ovogodišnji primjeri. U prva tri mjeseca nisu u opadanju prodane količine vina, što u mnogim vinarijama i nije slučaj, ali dok je prije mjesečna uplata potraživanja od kupaca iznosila prosječno 3 milijun kuna, trenutačna je naplata 80 posto manja, što nije dovoljno da bi Iločki podrumi mogli pravovremeno podmirivati svoje obveze prema kooperantima i druga dugovanja. Zato je trenutačno nepredvidljiv daljnji tijek plaćanja kooperantima za otkupljeno grožđe, što je prijašnjih godina činjeno redovito u 10 jednakih mjesečnih obroka. Sljedećih mjeseci kooperanti mogu očekivati isplate samo prema tijeku naplate potraživanja od kupaca.

Smanjiti urod

Uprava Iločkih podruma još je jednom preporučila svojim kooperantima, kojih je na popisu već 300 s oko tisuću hektara vinograda, da ovogodišnju rezidbu obavljaju na jednu lucu i jedan reznik, čime se postižu nešto manji, ali ujednačeniji prinosi i berba kvalitetnijeg grožđa, pa tako i proizvodnja kvalitetnijih vina. Iako su iločka vina od povratka stanovnika iz progonstva već postigla primjerenu kvalitetu, što dokazuju i sve brojnija zlatna odličja, ipak će i dalje još veća briga biti kvaliteta, jer je konkurencija uvoznih vina sve veća, a tržište sve izbirljivije. Ubuduće će se još strože kontrolirati prinosi i kvaliteta grožđa. Strogo će se poštovati zakonske odredbe koje određuju limit u prinosima grožđa, koji za graševinu, frankovku i druge sorte ne smije prelaziti 12, a za traminac 10 tona grožđa po hektaru. Također je preporučeno da se pri podizanju novih nasada prioritet daje graševini i da se izbjegava sadnja frankovke, jer i sadašnje površine od 100 hektara pod tom sortom daleko prelaze potrebe. Razlog tome je sve slabija potražnja crnih vina na tržištu, što će najvjerojatnije dovesti i do pada otkupne cijene tog grožđa već u ovogodišnjoj berbi sa 4,20 kuna na 3 kune po kilogramu. Ta je najava, naravno, razočarala vinogradare jer im se prijašnjih godina preporučala sadnja crnih sorti grožđa, pa tako i frankovke.

Ipak bez pesimizma

Vinogradarima se najavljuje, kao antirecesijska mjera, i rigoroznije smanjenje državnih, pa zasigurno i županijiskih i gradskih, novčanih poticaja i za sadnju novih i za redovito održavanje rodnih vinograda. Ako do toga dođe, obiteljska poljoprivredna gospodarstva zasigurno neće moći podizati nove nasade, a s obzirom na proizvodne troškove, koji iz godine u godinu nezaustavljivo rastu, posebice kad je riječ o umjetnim gnojivima i zaštitnim sredstvima, u pitanju je i redovito održavanje vinograda, što se trentačno pokriva i s jednom kunom državne potpore po trsu godišnje. Ako se te najave obistine, za vjerovati je da to znači i stop sadnji novih vinograda. To Iločane, međutim, ne treba mnogo zabrinjavati, jer prema podacima Savjetodavne poljoprivredne službe ove će godine u Iloku biti podignuto još 160 hektara novih nasada vinograda za koje nisu upitni poticaji, pa će time Ilok imati ukupno 1.700 hektara vinograda, što je za 200 hektara više nego je predviđeno strateškim razvojnim programima. Kada sve površine budu u punom rodu, bit će iskorišteni i svi raspoloživi podrumski kapaciteti od 10 milijuna litara vina.

Uz mnogo razumijevanja iločki vinogradari prihvatili su najave o tome što im može donijeti recesija. Ipak su optimistični i nadaju se da sve neće biti tako loše kako se najavljuje. Jedino što su tražili bilo je da im Iločki podrumi, na račun dugovanja za otkupljeno grožđe, kreditiraju nabavu zaštitnih sredstava, što je načelno i prihvaćeno. To će im pomoći da lakše prebrode besparicu i lakše podmiruju troškove održavanja vinograda.

Sulejman SALIHOVIĆ

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prijateljica mi šalje fotografiju rasade paradajza. Među njima su i moje presadnice.
Još malo će morati pričekati pa u zemljicu.
Do tada ih ona mazi i pazi, unosi i iznosi, čuva 🥰