Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest vinogradarima
  • 30.05.2014. 12:00
  • Primorsko-goranska

Zaštitite vinovu lozu od plamenjače i pepelnice!

Obavijest Savjetodavne službe za vinogradare.

  • 54
  • 3
  • 0

Od protekle preporučene zaštite proteklo je deset dana. U tom razdoblju na praćenim lokalitetima primorskog i otočnog dijela županije palo je ukupno od 30,8 do 32.4 milimetara oborina, od toga najviše tijekom 28.svibnja kada bilježimo uvijete za novu infekciju plamenjačom vinove loze (Plasmopara viticola). Vinova loza se nalazi u fenofazi početka cvatnje stoga vinogradare upućujemo na što hitnije ponavljanje zaštite. Dosadašnje zaraze su uglavnom uspješno suzbijene ali i dalje upućujemo na redovite preglede nasada! Također bilježimo vrlo povoljne uvijete za razvoj pepelnice vinove loze (Uncinula nacator). Prilikom izbora fungicida prednost dati pripravcima postranog djelovanja na botritis, a posebno voditi računa o razmacima između tretiranja, kompatibilnosti pripravaka za zaštitu te kompatibilnosti pripravaka za zaštitu i pojedinih folijarnih gnojiva.

Za zaštitu od plamenjače u ovoj fenofazi moguće je koristiti pripravke na osnovi cimoksanila i propineba (trgovačkog naziva Antracol combi WP 76), benalaksila i folpeta (trgovačkog naziva trgovačkog naziva Galben F,, Baldo F*, Fantic F,) benalaksila i mankozeba (trgovačkog naziva trgovačkog naziva (Galben M, Baldo M*, Fantic M), metalaksila-M i folpeta (trgovačkog naziva Ridomil gold combi 45 WG), metalaksila-M i mankozeba (trgovačkog naziva Ridomil gold MZ pepite Ridomil gold MZ 68 WP*), dimetomorfa i mankozeba (trgovačkog naziva Acrobat MZ, Acrobat MZ WG) ili dimetomorfa i folpeta (trgovačkog naziva Forum star).

Protiv pepelnice moguće je primijeniti pripravke na osnovi krezoksim-metila (trgovačkog naziva Stroby DF), krezoksim metila i boskalida (trgovačkog naziva Collis SC), tetrakonazola (trgovačkog naziva Domark ME), tebukonazola (trgovačkog naziva Folicur EW 250, Folicur WP 25, Foliar 250, Mystic EC) ili tebukonazola i trifloskistobina (trgovačkog naziva Nativo WG), metafenona (trgovačkog naziva Vivando SC), prokinazida (trgovačkog naziva Talendo EC) ili kinoksifena (trgovačkog naziva Crystal).

Pripravcima označenim* registracija istekla krajnji rok za primjenu i prodaju zaliha 01.01.2015.

Vinogradari upisani u Upisnik integriranih proizvođača primjenjuju sredstva za zaštitu bilja sukladno Tehnološkim uputama za integriranu proizvodnju grožđa za 2014. godinu.

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Korisnik ne smije posjedovati, skladištiti ili primijeniti sredstva koja nisu registrirana u RH. Sredstava za zaštitu bilja primjenjivati u skladu s rješenjem ili dozvolom poštujući upute, ograničenja, obavijesti i upozorenja navedenim na etiketi i uputstvu za uporabu. Korisnici SZB su dužni voditi i čuvati evidenciju o primjeni SZB najmanje pet godina. Evidencija korištenja SZB može se voditi u elektroničkom ili pisanom obliku a najmanje treba sadržavati slijedeće podatke: trgovački naziv SZB, datum i vrijeme početka i završetka tretiranja, količinu primijenjenog sredstva (doza, koncentracija), veličinu tretirane površine i kulturu. Ambalažu SZB potrebno je zbrinuti na propisan način.

Karmen Karlić, dipl.inž.agr.
E-mail: Karmen.Karlic@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti


Partner