Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest vinogradarima
  • 21.03.2014. 08:15
  • Šibensko-kninska

Zaštitite vinovu lozu od crne pjegavosti i štitastih uši

Obavještavaju se vinogradari neka zaštite vinovu lozu od crne pjegavosti i štitastih uši

  • 561
  • 18
  • 0

Vinova loza je na većem području županije u fenofazi bubrenja pupa (ovisno o lokalitetu i sorti). Tijekom tople i kišne zime na rozgvi je došlo do ravoja uzročnika bolesti poznatog pod nazivom crna pjegavost (Phomopsis viticola). Zaražena rozgva je poprimila srebrnkasto sivu boju, a na površini se mogu vidjeti sitne crne kuglice.

Prije kiše koja se najavljuje idući tjedan preporuča se vinograde zaštiti jednim od pripravaka: Nordox 75 WG, Nordox super 75, Kocide DF, Cuprablau Z, Cuprablau Z ultra. Ukoliku su u vinogradu prisutne štitaste uši gore navedenim pripravcima može se dodati Bijelo ulje ili Mineralno svijetlo ulje. Za istu namjenu može se koristiti već gotova kombinacija - Crveno ulje.

Pripravke je potrebno koristiti prema uputama proizvođača. Korisnici sredstava za zaštitu bilja nakon tretiranja trebaju ispuniti evidencijsku listu o korištenju sredstava za zaštitu bilja. Praznu ambalažu koja ostaje nakon upotrebe sredstava za zaštitu bilja potrebno je poropisno zbrinuti.

Podatke o registriranim SZB u RH možete pronaći na našem, Agroklub portalu, u on-line bazi.


Povezana biljna vrsta

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Tagovi

Vinova loza Vinogradarstvo Crna pjegavost Zaštita SZB Štitaste uši


Autorica

Nikolina Fako

Više [+]

Nikolina je administratorica portala Agroklub. Ima 28 godina, a završila je diplomski studij marketing managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku ... a moto joj je: „Život je puno lakši ako kroz njega ideš sa osmijehom“.


Partner