Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Chromos Agro
  • 31.03.2017. 12:00

Zaštitite vinograde od crne pjegavosti

Prve mjere kemijske zaštite vinove loze provodimo početkom vegetacije, od razvojnog stadija vunastog pupa, prvenstveno protiv štitastih grinja, štetnih gusjenica i uzročnika crne pjegavosti.

  • 2.162
  • 161
  • 0

Prve mjere kemijske zaštite vinove loze provodimo početkom vegetacije, od razvojnog stadija vunastog pupa, prvenstveno protiv štitastih grinja, štetnih gusjenica i uzročnika crne pjegavosti.

Uzročnik crne pjegavosti (Phomopsis viticola) je u Hrvatskoj sve više prisutan. Nakon potrošnje sve manje bakra i sumpora ova bolest postaje sve veći problem.

Intenzivno širenje crne pjegavosti u hrvatskim vinogradima započinje 1970-ih godina, a danas je prisutna u većoj ili manjoj mjeri svugdje. Crna pjegavost se ipak jače proširila u nekim krajevima, također i zbog pojačane gnojidbe dušičnim gnojivima, ali i zbog smanjene i nepravilne zaštite. Crna pjegavost napada mladice i uništava čokote. Početak vegetacije najbolje je vrijeme za praćenje zaraze i zaštitu od nje.

Prepoznajte simptome crne pjegavosti

Uzročnik bolesti napada sve zelene dijelove loze - mladice, izboje, vitice, listove, peteljke listova. Glavni simptomi prije kretanja vegetacije su lucnjevi svijetlo-sive boje sa puno crnih točkica koje vire iz kore, a u proljeće pupovi takvih lucnjeva ne tjeraju ili tjeraju samo djelomično.

Jači napad na čokotu dovodi u pitanje pravilnu rezidbu jer za lucnjeve i reznike nema dovoljno zdravog "drva" ili ga uopće nema. Osim toga ne istjeraju pupovi pri dnu lucnja ili reznika pa ni za slijedeću godinu nema "drva" za pravilnu rezidbu. Phomopsis napada sve organe vinove loze. Na trsovima koji su zaraženi crnom pjegavosti vidljivi su problemi u rastu i razvoju mladica, a grozdovi ostaju manji. Sadržaj šećera također je smanjen. Suzbijanje ove bolesti dugotrajno je i vinogradari trebaju svake godine posvetiti više pozornosti zaštiti i praćenju zaraze u početku vegetacije.

Prepoznajte znakove crne pjegavosti i na vrijeme provedite zaštitu

Kemijska zaštita temelji se na tretiranju kontaktnim sredstvima, no važno je napomenuti da se crna pjegavost najčešće širi u ranim fazama razvoja loze, kada se još ne provodi zaštita od plamenjače.

Kako provesti zaštitu?

Prije kretanja vegetacije treba provesti plavo prskanje. Tvrtka Chromos Agro preporuča Cuprablau Z u koncentraciji 1% (1 kg u 100 l vode). Potrebno je potpuno okupati čokote. Nakon završenog zimskog tretiranja, radi izrazito kišovite zime, potrebno je napraviti zaštitu sa drugim preparatima koje možemo koristiti u kretanju vegetacije.

Kemijska zaštita temelji se na tretiranju kontaktnim sredstvima, no važno je napomenuti da se crna pjegavost najčešće širi u ranim fazama razvoja loze, kada se još ne provodi zaštita od plamenjače.

Stručnjaci Chromos Agra više godina rade pokuse na različitim lokacijama s ciljem uvođenja novih termina prskanja u ranoj fazi razvoja vinove loze. Postigli su vrlo dobre rezultate kada su primjenili sredstva koja sadrže folpet, već u fazi otvaranja pupa te još dva puta do početka cvatnje.

Prvo tretiranje treba se provesti čim izboji dostignu 1-3 cm dužine, a drugo deset do četrnaest dana poslije, ovisno o oborinama. Pri prskanju važno je da tekućina prodre što dublje u unutrašnjost čokota, gdje se na prošlogodišnjoj rozgvi nalaze plodišta (piknide) i spore (konidije).

Ostaviti samo potpuno zdrave lucnjeve i reznice

Isto tako važno je prilikom rezidbe paziti da se ostave samo potpuno zdravi lucnjevi i reznice odnosno oni koji pokazuju zdravu, normalnu boju kore. Izboje koji imaju promijenjenu boju kore treba odrezati i spaliti. Staru koru (liko) na staroj rozgvi ili panju treba skinuti, jer se gljiva i u njoj zadržava.

Za suzbijanje crne pjegavosti mogu se još koristiti sljedeći preparati:

Vinogradari, upravo sada treba primijeniti jedan od gore navedenih fungicidnih pripravaka kako biste osigurali kvalitetnu zaštitu vinove loze od napada crne pjegavosti!

Upotrebljavajte sredstva za zaštitu bilja sigurno. Prije uporabe uvijek pročitajte etiketu i informacije o sredstvu. Ovaj članak je savjetodavnog karaktera. Prije primjene pripravka pažljivo pročitajte uputu za uporabu priloženu uz proizvod.

Za više informacija o zaštiti vinograda, obratite se tvrtki Chromos Agro na jedan od niže navedenih kontakata.


Povezana biljna vrsta

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Tagovi

Crna pjegavost Chromos Agro Zaštita Pripravak Pesticid Proljeće Vinograd Vinova loza


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.