Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest vinogradarima
  • 10.07.2015. 11:00
  • Krapinsko-zagorska

Zaštita zagorskih vinograda

Obavijest Savjetodavne službe za vinogradare.

  • 39
  • 2
  • 0

Od posljednje preporuke za zaštitu vinograda prošlo je 12 dana. Sparno i vruće vrijeme, kakvo prevladava, povoljno je za razvoj pepelnice vinove loze (Uncinula necator). Za preventivnu zaštitu vinove loze od pepelnice preporučljivo je koristiti jedan od pripravakaka kao što su Nativo 75 WG, Postalon 90 SC, Domark ME, Collis, Vivando, Folicur EW 250 ili Luna Experience.

Ukoliko se pepelnica pojavila na bobicama, potrebno je kurativno primijeniti pripravak Falcon 460 EC.

Tijekom noći sa srijede na četvrtak padala je kiša, te su ostvareni uvjeti za sekundarnu infekciju plamenjačom vinove loze (Plasmopara viticola), pogotovo u vinogradima koji su bili nezaštićeni.

Za suzbijanje plamenjače moguće je upotrijebiti jedan od sistemika navedenih u preporuci od 29. lipnja, no isto tako moguća je i primjena preventivnih organskih pripravaka s površinskim djelovanjem, budući da prema dugoročnoj prognozi i dalje neće biti značajnijih oborina koje bi pogodovale razvoju plamenjače. Preventivni pripravci koje možete primijeniti su Dithane M-45, Pinozeb M-45, Mankozeb, Antracol WG 70 ili Polyram DF.

Pripravke koristite isključivo sukladno uputstvima i propisanim ograničenjima dobivenim uz sredstvo i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom dostupnom ovdje.

Pridržavajte se ograničenja vezanih uz mogućnost miješanja pripravaka i vodite evidenciju o korištenju sredstava za zaštitu bilja. Praznu ambalažu zbrinite na zakonom propisani način. Možete je predati u C.I.A.K. d.o.o. Zabok, Gubaševo 47 c, svakog prvog ponedjeljka u mjesecu.

Sanja Gregurić, dipl.ing.agr.
E-mail: sanja.greguric@savjetodavna.hr


Povezana biljna vrsta

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Vinograd Pepelnica Vinova loza Bobice Plamenjača Sanja Gregurić C.I.A.K. Zabok Gubaševo


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dio vinograda Belja koji čekaju obnavljanje. Snimljeno na Banovom brdu povrh Kotline