Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest vinogradarima
  • 12.05.2015. 18:00
  • Primorsko-goranska

Zaštita vinove loze

Obavijest Savjetodavne službe za vinogradare.

  • 106
  • 7
  • 0

Na praćenim lokalitetima primorskog i otočnog dijela Primorsko-goranske županije, bilježimo intenzivan porast mladica. Kako su za kraj tjedna najavljene oborine, možemo očekivati i prve ovogodišnje infekcije uzročnikom plamenjače vinove loze (Plasmoparaviticola), pa vinogradarima preporučujemo ponoviti preventivno tretiranje protiv crne pjegavosti (Phomopsis viticola), plamenjače (Plasmopara viticola) i pepelnice vinove loze (Uncinula nacator). Za zaštitu od crne pjegavosti i plamenjače, u ovoj fenofazi moguće je primijeniti jedan od preventivnih organskih pripravaka ili jedan od kombiniranih preventivno-sistemičnih pripravaka na osnovi slijedećih djelatnih tvari:

  • propineba (trgovačkog naziva Antracol WG 70),
  • propineba i cimoksanila (trgovačkog naziva Antracol combi WP 76),
  • mankozeba (trgovačkog naziva Dithane M-45, Dithane DG Neotec, Pinozeb M-45, Penncozeb 75 DG, Star 80 WP, Cadillac 80 WP, Mankozeb),
  • metirama (trgovačkog naziva Polyram DF),
  • ditianona (trgovačkog naziva Delan 700 WDG),
  • folpeta (trgovačkog naziva Folpan 80 WDG, Futura 50 W),
  • folpeta i triadimenola (trgovačkog naziva Shavit F),
  • folpeta i azoksistrobina (trgovačkog naziva Universalis),
  • al-fosetila i folpeta (trgovačkog naziva Mikal flash WG, Mikal Premium F).

Za zaštitu od pepelnice moguće je primijeniti pripravke na bazi sumpora (trgovačkog naziva Chromosul 80, Cosavet DF, Kalinosul 80 WG, Kossan WG, Kumulus DF, Sumpor SC-80, Sulfolac 80 WG, Brimflo, Thiovit Jet) ili na osnovi meptildinokapa (trgovačkog naziva Karathane gold 350 EC).

Pripravci na osnovi folpeta i triadimenola (tragovačkog naziva Shavit F) te folpeta i azoksistrobina(tragovačkog naziva Universalis,) suzbijaju i pepelnicu.

Vinogradari upisani u Upisnik integriranih proizvođača, primjenjuju sredstva za zaštitu bilja sukladno Tehnološkim uputama za integriranu proizvodnju grožđa. Fungicidi iz skupine ditiokarbamata (mankozeba, propineba ili metirama) ne smiju se primjenjivati više od četiri puta godišnje.

Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja u Hrvatskoj, vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS-u) dostupnom na web adresi.

Poljoprivrednici ne smiju posjedovati, skladištiti ili primijenjivati sredstva koja nisu registrirana u RH.

Sredstva primjenjujte u skladu s rješenjem ili dozvolom poštujući upute, ograničenja, obavijesti i upozorenja navedena na etiketi i uputstvu za uporabu. Korisnici su dužni voditi i čuvati evidenciju o primjeni najmanje tri godine. Evidencija korištenja može se voditi u elektroničkom ili pisanom obliku, a treba sadržavati najmanje slijedeće podatke: trgovački naziv sredstva, datum i vrijeme početka i završetka tretiranja, količinu primijenjenog sredstva (doza, koncentracija), veličinu tretirane površine i kulturu. Ambalažu zbrinite na propisani način.

Karmen Karlić, dipl.inž.agr.

E-mail: karmen.karlic@savjetodavna.hr


Tagovi

Pepelnica Integrirana proizvodnja Plamenjača Sumpor Savjeti Crna pjegavost Fiš Primorsko-goranska županija Savjetodavna služba Preporuke Azoksistrobin Karmen Karlić Mankozeb Folpet Ditianon Metiram Propineb Mladice Al fosetil Otočni dio


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]