Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest vinogradarima
  • 08.05.2015. 15:00
  • Varaždinska

Zaštita vinove loze

Obavijest Savjetodavne službe za vinogradare.

  • 54
  • 3
  • 0

Od posljednje preporuke prošlo je devet dana. Zbog najavljenih oborina i izrasle lisne mase preko 10 cm, obavještavaju se poljoprivrednici da je potrebno zaštititi vinograde od nove infekcije crnom pjegavosti (Phomopsis viticola). Postoji i mogućnost infekcije plamenjačom (Plasmopara viticola), budući da su povoljni uvjeti za primarne zaraze (tri desetke: 10 cm izboji, 10 mm oborina tokom dva dana i 10 °C) kao i protiv pepelnice (Uncinula necator).

Djelatna tvar

Sredstvo

koncentracija

Metiram

Polyram DF

0,2%

Ditianon

Delan 700 WDG

0,05%

Propineb

Antracol WG 70

0,2%

Mankozeb

Penncozeb 75 DG, Star 80 WP, Dithane DG neotec, Pinozeb, Mankozeb

0,2-,025%

Folpet

Folpan 80 WDG, Futura 50 WP

0,2 %

Protiv pepelnice možete koristiti pripravke na osnovi sumpora kao što su Chromosul 80, Kossasn WG, Cosavet DF, Sumpor SC-80, Thiovet Jet, Kalinosul 80 WG ili Sulfolac 80 WG.

U ovoj fazi, pogotovo, jer su na nekim sortama mladice već duže i od 20 cm, moguće je koristiti preventivno sistemične pripravke za suzbijanje plamenjače i crne pjegavosti, primjenjujući Mikal Flash ili Mikal premium F.

Zaštitu obavite prije najavljenih oborina i za mirna vremena.

Potrebno je pregledavati nasade na pojavu lozinih grinja šiškarica te ukoliko primijetite da je populacija velika i zaraza jaka, primijenite Demitan SC.

Pridržavajte se tehnoloških uputa za integriranu proizvodnu zaštitu, koje su dužni provoditi svi poljoprivrednici od 01. siječnja 2014. godine.

Obavezno prije pripreme i primjene sredstava za zaštitu bilja pročitajte priložene upute i upozorenja za uporabu, te ih se pridržavajte. Korisnici su dužni zbrinuti otpadnu ambalažu na propisani način.

Martina Borić
Martina.boric@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Lisna masa Crna pjegavost Plamenjača Pepelnica Antracol WG 70 Futura 50 WP Sumpor Kossasn WG Grinje šiškarice Demitan SC Integrirana proizvodnja Martina Borić


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]