Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest vinogradarima
  • 07.05.2015. 13:00
  • Koprivničko-križevačka

Zaštita vinove loze u Podravini

Obavijest Savjetodavne službe za vinogradare.

  • 43
  • 2
  • 0

Od posljednje preporuke za zaštitu vinove loze prošlo je 14 dana, a u tom je periodu palo oko 20 litara kiše po kvadratnom metru. Mladice vinove loze uglavnom su dosegle duljinu oko 10-15 cm.

Suma dnevnih temperatura viših od 8°C mjerenih od 01. siječnja, dosegla je 04. svibnja 160°C, što je potrebno za dozrijevanje oospora peronospore vinove loze.

Prognostičari najavljuju mogućnost oborina za vikend te vinovoj lozi prijeti opasnost od novih infekcija uzročnikom crne pjegavosti (Phomopsis viticola), a bude li dnevna količina oborina veća od 10 litara, na vinovoj lozi, gdje su mladice duže od 10 cm moguće su i prve primarne infekcije uzročnikom peronospore vinove loze (Plasmopara viticola). Dosadašnji vremenski uvjeti pogodovali su i širenju pepelnice vinove loze (Uncinula necator), osobito u vinogradima gdje je bolest u jačoj mjeri zabilježena proteklih godina.

Vinogradarima preporučamo da prije najavljenih oborina obave zaštitu vinove loze. Za preventivnu zaštitu od crne pjegavosti i peronospore vinove loze još uvijek se mogu koristiti preventivni fungicidi na osnovi propineba (Antracol 70 WG), mankozeba (Dithane M-45, Pinozeb, Mankozeb, Star 80 WP, Cadillac, Dithane DG Neotec, Penncozeb 75 WG), metirama (Polyram DF), folpeta (Folpan 80 WDG, Futura 50 WP) ili ditianona (Delan 700 WDG). U ovoj se fazi za zaštitu od crne pjegavosti i plamenjače vinove mogu koristiti i sistemično-preventivni pripravci na osnovi fosetila (Mikal Flash, Mikal Premium F).

Za zaštitu od pepelnice vinove loze možete koristiti pripravke na osnovi sumpora kao što su Chromosul 80, Thiovit Jet, Kumulus DF, Kalinosul 80 WG, Kossan WG, Sulfolac 80 WG, Cosavet DF, Sumpor SC-80, Brimflo ili Karathane Gold 350 EC.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi, redovito vodite evidenciju o prskanju, a s otpadnom ambalažom gospodarite u skladu sa zakonom!

Mr. sc. Željkica Oštrkapa-Međurečan
E-mail: zeljkica.ostrkapa.medjurecan@savjetodavna.hr


Povezana biljna vrsta

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Tagovi

Vinova loza Pepelnica Sumpor Savjeti Crna pjegavost Peronospora Savjetodavna služba Preporuke Željkica Oštrkapa-Međurečan Phomopsis viticola Polyram DF Futura 50 WP Uncinula necator Pinozeb Sulfolac 80 WG Antracol 70 WG Mladice Plasmopara


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]