Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest vinogradarima
  • 24.04.2015. 11:00
  • Virovitičko-podravska

Zaštita vinove loze u fazi pojave prvih listića

Obavijest Savjetodavne službe za vinogradare.

  • 89
  • 3
  • 0

Vinova loza se nalazi u fazi pojave listića. Potrebno je izvršiti preventivnu zaštitu loze odnosno mladih listića, protiv gljivice uzročnika crne pjegavosti (Phomopsis viticola) i to prije najavljenih oborina.

Preporučeni fungicidi za zaštitu su Antacol WP 70, Cadillac 80 WP, Polyram DF, Mankozeb, Pinozeb M- 45, Penncozeb 75 DG, Delan 700 WDG ili Dithane M 45. Potrebno je voditi i računa o pojavi i razvoju pepelnice vinove loze (Uncinula necator), posebno u nasadima gdje se pojavljivala i proteklih godina. Potrebna je primjena pripravaka na osnovi sumpora kao što su Thiovit Jet, Kumulus, Kossan, Chromosul ili Cosavet DF.

Prema potrebi provedite i suzbijanje protiv grinja šiškarica uzročnika akarinoza i erinoza, posebno u onim nasadima gdje je štete bilo i prijašnjih godina. Sredstvo za zaštitu je akaricid Demitan. .

Preporučene pripravke koristite sukladno uputama, redovito vodite evidenciju o uporabi sredstava za zaštitu bilja, a praznu ambalažu zbrinite na način propisan pravilnikom!

Ana-Marija Čajkulić, dipl. ing. agr.
E-mail: Ana.Marija.Cajkulic@savjetodavna.hr


Povezana biljna vrsta

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Vinova loza Mladi listići Crna pjegavost Phomopsis viticola Pepelnica Uncinula necator Sumpor Grinje šiškarice Akarinoza Erinoza Demitan Ana-Marija Čajkulić


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]