Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest vinogradarima
  • 28.05.2015. 18:00
  • Krapinsko-zagorska

Zaštita vinove loze prije cvatnje

Obavijest Savjetodavne službe za vinogradare.

  • 158
  • 14
  • 0

Od posljednje preporuke za zaštitu vinograda od plamenjače (Plasmopara viticola) prošlo je deset dana. Klimatski uvjeti za razvoj ove bolesti i dalje su povoljni, te je potrebno redovito provoditi zaštitu vinograda.

Ranije sorte vinove loze ulaze u fazu cvatnje. Pred cvatnju savjetujemo upotrebu sistemičnih pripravaka koji sadrže mankozeb ili folpet, primjerice, Mikal flash, Mikal Premium, Ridomil gold combi 45 WG, Galben F ili Fantic F.

Ukoliko je, zbog nemogućnosti pravovremenog tretiranja došlo do primarne infekcije, te su na lišću prisutne uljane pjege, savjetujemo upotrebu pripravaka Forum star ili Acrobat MZ. Za suzbijanje pepelnice (Uncinula necator) možete koristiti Crystal, Talendo, Vivando ili Dynali.

Za suzbijanje ranog botritisa (Botrytis cinerea) koji se javlja u cvatnji, na osjetljivim sortama kao što su rajnski rizling, zeleni silvanac i traminac, mogu se koristiti Pyrus 400 SC, Teldor SC 500, Cantus ili Botril 300 SC.

Zbog klimatskih prilika koje nisu povoljne za razvoj gusjenica grozdovih moljaca, nije potrebno suzbijati gusjenice prve generacije. Pripravke koristite isključivo prema uputstvima dobivenim uz sredstvo i sukladno Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS-u). Praznu ambalažu od sredstava za zaštitu bilja zbrinuti na zakonom propisani način,a možete je predati i u C.I.A.K. d.o.o., Zabok, Gubaševo 47c, svakog prvog ponedjeljka u mjesecu.

Sanja Gregurić, dipl.ing.agr.
E-mail: [email protected]


Tagovi

Traminac Zabok Vinograd Pepelnica Plamenjača Savjeti Rane sorte Cvatnja Dynali Teldor SC 500 Rajnski rizling Grozdovi moljci Zeleni silvanac Savjetodavna služba C.I.A.K. Preporuke Botrytis cinerea Osjetljive sorte Sanja Gregurić Mankoze


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U ovoj radnji nastaje jedan proizvod utemeljen još 1569. godine i svojevrsni je brend zapada BiH, a kupuju ga i u Srbiji ;) Uskoro priča iz Varcar Vakufa, danas se ne zove tako :D