Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest vinogradarima
  • 21.05.2015. 15:00
  • Osječko-baranjska

Zaštita vinove loze prije cvatnje

Obavijest Savjetodavne službe za vinogradare.

  • 125
  • 11
  • 0

Iako su razvojni stadiji vinove loze na području Osječko-baranjske županije različiti, generalno se može reći da su u većini vinograda rane sorte počele s cvatnjom, a kasnije intenzivno razvijaju izboje. Jučerašnji pljuskovi u nekim dijelovima županije kao i prognostičke karte Državnog hidrometeorološkog zavoda ukazuju na nestabilnu vremensku situaciju idućih nekoliko dana, prožetu oborinama, koje u kombinaciji s toplim vremenom, stvaraju idealne uvjete za razvoj bolesti. Stoga do kraja tjedna obavite zaštitu svojih nasada.

Vinograde u kojima počinje cvatnja, od plamenjače (Plasmopara viticola) možete zaštititi korištenjem jednog od slijedećih kombiniranih sistemično-kontaktnih pripravaka kao što su Mikal Flash WG ili Premium F, Forum Star DF, Winner WP, Ridomil Gold Combi ili MZ, Pergado F, Baldo F, Galbem F ili M, Electis WG ili Acrobat MZ.

Vinograde od pepelnice (Uncinula necator) zaštitite koristeći jedan od pripravaka kao što su Falcon, Systhane 24 E, Topas 100, Nativo WG, Crystal, Postalon SC, Collis SC, Tilt EC ili Vivando SC.

Pripravci poput Cabrio Topa DF, Quadrisa SC i Universalisa SC registrirani su za suzbijanje obje spomenute bolesti. Kasnije sorte vinove loze koje će cvasti za 10-tak dana, zaštitite koristeći kontaktne pripravke navedene u obavijesti od 13. svibnja 2015. Radi što bolje efikasnosti korištenih pripravaka na patogene, savjetuje se i korištenje okvašivača kao što su Trend 90, Etalfix Pro, Inex ili Dash HC.

Sredstva obavezno koristite u količinama i na način naveden u uputama. Obavezno vodite evidenciju o prskanju te ekološki zbrinite ambalažu prema zakonskim odredbama

mr.sc. Ivica Lovrinčević, dipl.ing. agr.
e-mail: [email protected]


Tagovi

Vinova loza Osječko-baranjska županija Pepelnica Oborine Plamenjača Savjeti Rane sorte Cvatnja Savjetodavna služba Preporuke Državni hidrometeorološki zavod Ivica Lovrinčević Okvašivači Razvojni stadiji Pergado F Razvoj izboja Winner WP


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.