Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest vinogradarima
  • 15.04.2015. 14:00
  • Krapinsko-zagorska

Zaštita vinove loze od crne pjegavosti

Obavijest Savjetodavne službe za vinogradare.

  • 83
  • 2
  • 0

Zaštitu vinove loze od infekcije crnom pjegavosti(Phomopsis viticola) potrebno je početi kad je loza u fazi vunastog pupa. Vinogradari sami moraju procijeniti kada je to, te kada je, ovisno o sortimentu, faza vunastog pupa najzastupljenija u vinogradu.

Infekcije nastaju u vrijeme otvaranja pupa i pojave prvih listića, ako u to vrijeme pada kiša. Zato je zaštitu vinove loze nužno obaviti prije kiše.

Za prvu ovogodišnju zaštitu vinograda preporučujemo upotrebu pripravaka na bazi bakra. Trenutno su za suzbijanje crne pjegavosti registrirani samo Cuprablau Z (u fazi vunastog pupa 1%), te Nordox 75 WG ( 0,1-0,15% u fazi otvaranja pupa i pojeve prvih listića). Za ovu fazu, registrirano je još i Crveno ulje ( kombinacija bakra i mineralnog ulja) 2-3%.

Za suzbijanje štetnih grinja ( jer štete rade već u pupu) potrebno je primijeniti neki od sumpornihpripravaka kao što su Chromosul, Kalinosul, Sulfolac, Sumpor SC- 80, Thiovit jet, Kumulus ili Cosavet DF u pojačanim koncentracijama (1-3%).

Ne miješajte Crveno ulje s pripravcima na bazi sumpora.

Proizvođači u integriranoj poljoprivrednoj proizvodnji dužni su se striktno državati smjernica zaštite bilja navedenih u Tehnološkim uputstvima za integriranu proizvodnju.

Sve pripravke za zaštitu bilja potrebno je koristiti u skladu s Fitosanitarnom informacijskom sustavu.

Svi korisnici sredstava za zaštitu bilja dužni su voditi evidenciju o upotrebi sredstava za zaštitu bilja, a praznu ambalažu predati tvrtki C.I.A.K. d.o.o. koja svakog prvog ponedjeljka u mjesecu obavlja prihvatprazne ambalaže u Centru za gospodarenje opasnim i neopasnim otpadom u Zaboku, Gubaševo 47c.

Dodatne informacije možete dobiti na broj telefona 049/249-174 ili putem e maila: ciak@ciak.hr

Sanja Gregurić, dipl.ing.agr.
E-mail: Sanja.Greguric@savjetodavna.hr


Povezana biljna vrsta

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Vinova loza Zabok Integrirana proizvodnja Vinogradari Sortiment Savjeti Bakar Crna pjegavost Savjetodavna služba Cuprablau Z Crveno ulje C.I.A.K. Preporuke Vunasti pup Nordox 75 WG Sanja Gregurić


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]