Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest vinogradarima
  • 15.04.2015. 11:00
  • Koprivničko-križevačka

Zaštita vinove loze od crne pjegavosti

Obavijest Savjetodavne službe za vinogradare.

  • 55
  • 3
  • 0

Vinova loza se na većini lokacija nalazi u razvojnom stadiju vunastog pupa i pojave prvog listića. S obzirom da su od trenutka otvaranja pupova i pojave prvih listića, za vrijeme kišnih dana i vlaženja listića vinove loze, moguće infekcije uzročnikom crne pjegavosti (Phomopsis viticola) podsjećamo vinogradare da na vrijeme izvrše preventivnu zaštitu. Vrlo je važno da preventivna zaštita bude obavljena dan ili dva prije kiše.

Moguće je koristiti pripravke na osnovi bakra (Nordox 75 WG, Cuprablau Z) ili preventivne organske fungicide na osnovi propineba (Antracol 70 WG), mankozeba (Dithane M-45, Pinozeb, Mankozeb, Star 80 WP, Cadillac, Dithane DG Neotec, Penncozeb 75 WG), metirama (Polyram DF), folpeta (Folpan 80 WDG, Futura 50 WP) ili ditianona (Delan 700 WDG).

Navedenim se pripravcima može dodati pripravak na bazi sumpora ( Chromosul 80, Thiovit Jet, Kumulus DF, Kalinosul 80 WG, Kossan WG, Sulfolac 80 WG, Cosavet DF, Sumpor SC-80, Brimflo) za zaštitu od pepelnice (Erysiphe necator), osobito na kalničkom području gdje pepelnica predstavlja velik problem.

Sumpor će negativno djelovati i na populaciju lozinih grinja, no za njegovo dobro djelovanje potrebna je temperatura zraka viša od 15°C.

Porastom temperature započeo je i intenzivan rast korova u vinogradima. Za njihovo se suzbijanje najčešće koriste totalni sistemični herbicidi na osnovi glifosata. Za suzbijanje korova glifosatu se može dodati i zemljišni herbicid Chikara 25 WG ili Pledge 50 WP koji će djelovati na sjemenske korove prilikom nicanja.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi priloženoj uz sredstvo, redovito vodite evidenciju o prskanju, a s otpadnom ambalažom sredstava za zaštitu bilja postupajte u skladu sa zakonom!

Mr. sc. Željkica Oštrkapa-Međurečan
E-mail: Zeljkica.Ostrkapa.Medjurecan@savjetodavna.hr


Povezana biljna vrsta

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Vinova loza Vunasti pup Prvi listići Crna pjegavost Phomopsis vitcola Vinogradari Preventivna zaštita Bakar Nordox 75 WG Propineb Antracol 70 WG Mankozeb Dithane M-45 Metiram Polyram DF Folpet Futur


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dio vinograda Belja koji čekaju obnavljanje. Snimljeno na Banovom brdu povrh Kotline