• Obavijest vinogradarima
  • 22.03.2014. 08:15
  • Zagrebačka

Zaštita vinove loze od crne pjegavosti

Obavještavaju se vinogradari neka izvrše zaštitu protiv crne pjegavosti

  • 1.738
  • 55
  • 0

Obilaskom vinograda i praćenjem zdravstvenog stanja nasada uočena je znatna prisutnost gljivičnog oboljenja crna pjegavost (Phomopsis viticola). Suzbijanje ove bolesti je dugotrajno i vinogradari trebaju upravo sada na početku vegetacije svoju pažnju usmjeriti na suzbijanje ove bolesti primjenom agrotehničkih mjera, a potom i kemijskih.

Iako je rezidba iza nas tom prilikom trebalo je ostavljati što zdravije pupove i time smanjiti potencijal bolesti. Po završetku rezidbe treblo je iznijeti orezane ostatke i spaliti ih. Druga važna agrotehnička mjera je uravnotežena gnojidba vinograda kako bi se spriječila prevelika bujnost nasada što može potencirati razvoj svih bolesti, pa i crne pjegavosti.

Za učinkovitu kemijsku zaštitu protiv fomopsisa je sprečavanje zaraze u ranim fazama razvoja loze. Razvoj vinove loze u ovom momentu je različit, ovisno o sorti, položaju, ishranjenosti nasada. Na ranijim sortama razvijen je vunasti pup, dok se na kasnim on otvara.

Svaki vinogradar najbolje zna situaciju u svom vinogradu obzirom na njegov razvoj, a ključ uspješne borbe protiv crne pjegavosti preventivna tretiranja od razvojnog stadija vunasti pup pa sve dok ne počnu tretiranja protiv peronospore vinove loze.

Budući da se zaštita protiv crne pjegavosti zasniva na preventivi neophodno je redovito praćenje vremenske prognoze kao i sam razvoj loze kako bi se prije najavljenih kiša mogla obaviti zaštita. Za prvu zaštiitu mogu se koristiti pripravci na osnovi bakra: Nordox Super 75, Nordox 75 WG, Kocide DF, Cuprablau Z, Cuprablau Z ultra, Crveno ulje.

Preparatima na osnovi bakra može se dodati preparate na osnovi sumpora radi smanjenja populacije lozinih grinja u koncentraciji 1-2%.: Kumulus DF, Kalinosul 80 WG, Chromosul 80, Kossan WG, Sulfolac 80 WG, Thiovit jet, Cosavet DF, Tekući sumpor. Pripravcima koji sadrže mineralna ulja npr. Crveno ulje ne miješati sa sumpornim pripravcima.

Fungicidi na osnovi sumpora imaju djelovanje samo ako su temperatutre zraka iznad 15oC. Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi priloženoj uz sredstvo, redovito vodite evidenciju o prskanju prema Pravilniku o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida (NN142/12).

Podatke o registriranim SZB u RH možete pronaći na našem, Agroklub portalu, u on-line bazi.


Tagovi

Vinova loza Vinogradarstvo Zaštita Crna pjegavost Grinje SZB Fomopsis


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sunčanice i ja pozdravljamo sve agroklubovce.