Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest vinogradarima
  • 22.03.2014. 07:00
  • Karlovačka

Zaštita vinove loze od crne pjegavosti

Obavještavaju se vinogradari neka izvrše zaštitu vinove loze od crne pjegavosti te loznih grinja

  • 93
  • 5
  • 0

Prije najavljenih oborina preporučuje se u vinogradima izvršiti prvu preventivnu zaštitu protiv uzročnika crne pjegavosti ili fomopsisa vinove loze (Phomopsis viticila). Simptomi su vidljivi u obliku izbijeljele kore na kojoj su vidljiva plodna tijela u obliku crnih točkica.

Za zaštitu se može upotrijebiti neki od bakrenih fungicida: Cuprablau Z, Cuprablau Z ultra, Nordox 75 WG, Nordox super 75 ili Kocide DF. Preparatima na osnovi bakra može se dodati preparate na osnovi sumpora radi smanjenja populacije lozinih grinja: Kumulus DF, Kalinosul 80 WG, Chromosul 80, Kossan WG, Sulfolac 80 WG, Thiovit jet, Cosavet DF, Tekući sumpor.

Obiteljska poljoprivredna gospodarstva upisana u Upisnik proizvođača u integriranu proizvodnju trebaju se pridržavati Tehnoloških uputa za integriranu proizvodnju grožđa za 2014. godinu. Primijeniti fungicide koji su dozvoljena za primjenu u integriranoj proizvodnji.

Voditi evidenciju o tretiranjima u elektroničkom ili papirnatom obliku. U evidenciju se upisuju najmanje slijedeći podaci: trgovački naziv sredstva za zaštitu bilja, datum i vrijeme početka i završetka tretiranja, količina primjenjenog sredstva za zaštitu bilja (doza, koncentracija), veličina površine i tretirana kultura. Praznu ambalažu sredstava za zaštitu bilja čuvati do organiziranog odvoza putem akcije Prateći list ili dostaviti u tvrtku CIAK, Andrije Hebranga 5, Vojnić.

Podatke o registriranim SZB u RH možete pronaći na našem, Agroklub portalu, u on-line bazi.


Povezana biljna vrsta

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Tagovi

Vinova loza Vinogradarstvo Zaštita Crna pjegavost Grinje SZB Fomopsis


Partner