Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest vinogradarima
  • 22.03.2014. 09:00
  • Bjelovarsko-bilogorska

Zaštita vinove loze od crne pjegavosti

Obavještavaju se vinogradari neka izvrše zaštitu vinove loze od crne pjegavosti, štitastih ušiju i crvenog pauka

  • 91
  • 6
  • 0

Toplo vrijeme potaknulo je kretanje vinove loze pa se ovisno o lokalitetu i sorti (osobito rane sorte) vinova loza nalazi u fazi vunastog pupa, a to je i vrijeme kada treba izvršiti prvu zaštitu protiv crne pjegavosti ili fomopsisa. Prema najavama meteorologa moguće su sljedećih dana oborine, a u ovoj fenofazi vunastog pupa preporučuje se primjena pripravka na bazi bakra: Nordox 75 WG, Nordox super 75 WP, Kocide DF, Cuprablau Z, Cuprablau Z ultra, Bakreno vapno WP 50 i dr.

Fungicidima na bazi bakra mogu se dodati i sredstva na bazi sumpora: Tiovit Jet, Kromosul 80, Sumpor SC-80, Kalinosul, Cosavet DF, Sulfolac 85 SC, u povećanim koncentracijama koji imaju sporedno djelovanje na grinje. Pripravci na bazi sumpora su aktivni na temperaturi iznad 15ºC.

U nasadima u kojima je prijašnjih godina primjećena pojava štitastih ušiju ili crvenog pauka moguće je primjeniti Mineralno svijetlo ulje, Crveno ulje, Bijelo ulje. Mineralna ulja ne miješati sa sumpornim pripravcima. Proizvođači koji su upisani u Upisnik proizvođača integrirane proizvodnje trebaju se pridržavati Tehnoloških uputa za proizvodnju grožđa za 2014. godinu.

Provedenu primjenu sredstava za zaštitu bilja upisati u evidencijsku listu o uporabi sredstva za zaštitu bilja, a ambalažu zbrinuti na propisan način (Zakon o održivoj uporabi pesticida NN 14/4) i Pravilniku o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida (NN 142/12). Prije upotrebe sredstava za zaštitu bilja pročitajte uputu koja se dobije pri kupnji te postupite u skladu s njom.

Podatke o registriranim SZB u RH možete pronaći na našem, Agroklub portalu, u on-line bazi.


Povezana biljna vrsta

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Tagovi

Vinova loza Vinogradarstvo Zaštita Crna pjegavost Štitaste uši Voćni pauk SZB Fomopsis


Autorica

Nikolina Fako

Više [+]

Nikolina je administratorica portala Agroklub. Ima 28 godina, a završila je diplomski studij marketing managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku ... a moto joj je: „Život je puno lakši ako kroz njega ideš sa osmijehom“.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.