Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest vinogradarima
  • 22.03.2014. 08:00
  • Dubrovačko-neretvanska

Zaštita vinove loze od crne pjegavosti

Obavještavaju se vinogradari neka izvrše zaštitu vinove loze od crne pjegavosti

  • 66
  • 4
  • 0

Vinova loza se ovisno o lokalitetu i sortimentu u našoj županiji nalazi razvojnom stadiju bubrenja pupova ili vunastog pupa. Meterolozi u idućem tjednu najavljuju oborine koje će omogućiti infekcije i razvoj uzročnika crne pjegavosti (Phomopsis viticola). Bolest se manifestira na rozgvi koja poprima srebrnkastu boju s mnoštvom crnih točkica (plodna tijela). Za zaštitu od navedenog uzročnika u ovom razvojnom stadiju preporuča se uporaba bakrenih pripravaka.

Radi suzbijanja prezimljujućih oblika štitastih uši i crvenog pauka bakrenom pripravku je uputno dodati mineralno ulje (Bijelo ulje ili Mineralno svjetlo ulje) ili koristiti gotovu tvorničku kombinaciju bakra i mineralnog ulja (Crveno ulje).

Radi smanjenja populacije lozinih grinja bakrenom pripravku je moguće dodati sumporni pripravak u povišenoj koncentraciji , ali se u tom slučaju ne smiju dodavati mineralna ulja.

Preventivnu zaštitu potrebno je napraviti prije najavljenih oborina pridržavajući se uputa sa sredstava za zaštitu bilja. Svako tretiranje evidentirati, a ambalažu zbrinuti na propisan način.Korisnik ne smije posjedovati, skladištiti ili primijeniti sredstva koja nisu registrirana u RH.

Podatke o registriranim SZB u RH možete pronaći na našem, Agroklub portalu, u on-line bazi.


Povezana biljna vrsta

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Tagovi

Vinova loza Vinogradarstvo Zaštita Crna pjegavost Štitaste uši Crveni pauk Grinje SZB


Autorica

Nikolina Fako

Više [+]

Nikolina je administratorica portala Agroklub. Ima 28 godina, a završila je diplomski studij marketing managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku ... a moto joj je: „Život je puno lakši ako kroz njega ideš sa osmijehom“.


Partner