Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest vinogradarima
  • 21.03.2014. 20:00
  • Sisačko-moslavačka

Zaštita vinove loze od crne pjegavosti

Obavještavaju se vinogradari neka izvrše zaštitu vinove loze od crne pjegavosti

  • 93
  • 6
  • 0

Na većini lokaliteta rane sorte vinove loze nalaze se u razvojnom stadiju "vunastog pupa", pa upućujemo vinogradare da izvrše prvu preventivnu zaštitu za suzbijanje fomopsisa ili crne pjegavosti.

Loza je na zarazu uzročnikom crne pjegavosti najosjetljivija u fenofazi otvaranja pupova i pojavi prvih listića. U ovom razvojnom stadiju moguća je primjena pripravaka na osnovi bakra: Nordox 75, Nordox super 75, Neoram WG, Kupropin, Cuprocaffaro50 WP, Rame Caffaro 32 WP, Champion 50 WG, Blauvit, Championblauvit, Cuproline, KocideDF, CuprablauZ, Cuprablau Zultra, Bakreno vapnoWP 50, Gypso, Bordoška suspenzija 20 WP, Bordoška juha 20, Bordoškajuha 20 WP - Manica, Bordoška juha 20 WP, Bordoška suspenzija S-20, Modra galica ili Plavi kamen.

Moguće je koristiti gotove pripravke bakra i mineralnog ulja: Crveno ulje ili Mineralno svijetlo ulje. Za smanjenje populacije grinja bakrenim je pripravcima moguće dodati pripravke na osnovi sumpora, ali u pojačanoj koncentraciji. Ukoliko se koriste pripravci na osnovi sumpora ne preporuča se miješanje s pripravcima koji sadrže mineralna ulja.

Sukladno Pravilniku o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida (NN 142/12 čl. 30) i Zakonu o održivoj uporabi pesticida (NN 14/14) korisnici sredstava za zaštitu bilja moraju voditi evidenciju o izvršenim tretiranjima. Pripravke za zaštitu bilja upotrijebiti prema uputi proizvođača, a praznu je ambalažu potrebno zbrinuti na propisani način.

Podatke o registriranim SZB u RH možete pronaći na našem, Agroklub portalu, u on-line bazi.


Povezana biljna vrsta

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Tagovi

Vinogradarstvo Vinova loza Zaštita Crna pjegavost Grinje SZB


Autorica

Nikolina Fako

Više [+]

Nikolina je administratorica portala Agroklub. Ima 28 godina, a završila je diplomski studij marketing managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku ... a moto joj je: „Život je puno lakši ako kroz njega ideš sa osmijehom“.


Partner