Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest vinogradarima
  • 24.04.2014. 09:30
  • Koprivničko-križevačka

Zaštita vinove loze od crne pjegavosti i plamenjače

Obavijest Savjetodavne službe za vinogradare.

  • 62
  • 4
  • 0

Od posljednje preporuke za zaštitu vinove loze prošlo je 12 dana, a u tom je periodu palo od 25 do 30 litara kiše po kvadratnom metru. Mladice vinove loze uglavnom su dosegle duljinu oko 10 cm.

Suma dnevnih temperatura viših od 8°C mjerenih od 1. siječnja dosegla je jučer, 23. travnja, 160°C što je potrebno za dozrijevanje peronospore vinove loze. Prognostičari najavljuju nestabilan i kišovit nastavak tjedna te vinovoj lozi prijeti opasnost od infekcije uzročnikom crne pjegavosti (Phomopsis viticola), a bude li dnevna količina oborina veća od 10 litara kiše na vinovoj lozi gdje su mladice duže od 10 cm moguće su i prve primarne infekcije uzročnikom peronospore vinove loze (Plasmopara viticola).

Dosadašnji vremenski uvjeti pogodovali su i širenju pepelnice vinove loze (Uncinula necator), osobito u vinogradima gdje je bolest u jačoj mjeri zabilježena proteklih godina. Vinogradarima preporučamo da tijekom narednih dana obave zaštitu vinove loze. Za preventivnu zaštitu od crne pjegavosti i peronospore vinove loze još uvijek se mogu koristiti preventivni fungicidi: Daconil 720 SC, Antracol WG 70, Dithane M-45, Star 80 WP, Mankozeb, Pinozeb, Cadillak 80 WP, Mankokal, Mankonor, Polyram DF, Delan 700 WDG i sl.

Za zaštitu od pepelnice vinove loze možete koristiti pripravke na osnovi sumpora ili Karathane Gold 350 EC. U uvjetima čestih oborina sigurniju zaštitu od crne pjegavosti i plamenjače vinove loze daju sistemično-preventivni pripravci na osnovi fosetila (Mikal Flash, Mikal Premium F, Winner*, Attila*, Rival*, Alonso*). * sredstvu je ukinuta registracija, a krajnji rok za prodaju i primjenu zaliha je 1.1.2015.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi priloženoj uz sredstvo, redovito vodite evidenciju o prskanju, a s otpadnom ambalažom sredstava za zaštitu bilja gospodarite u skladu sa zakonom!

Mr. sc. Željkica Oštrkapa-Međurečan
E-mail: Zeljkica.Ostrkapa.Medjurecan@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!