Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest vinogradarima
  • 02.04.2014. 15:00
  • Dubrovačko-neretvanska

Zaštita vinove loze od crne pjegavosti i pepelnice

Obavijest Savjetodavne službe za vinogradare.

  • 54
  • 4
  • 0

Za vikend meteorolozi najavljuju nove oborine koje će pogodovati razvoju i infekcijama uzročnikom crne pjegavosti (Phomopsis viticola). Obzirom da se loza nalazi u razvojnom stadiju pojave i razvoja listića potrebno je provesti drugu usmjerenu zaštitu protiv navedenog uzročnika. Za zaštitu je moguća primjena pripravaka na osnovi folpeta (Folpan 80 WDG, Folpan 50 WP, Futura 50 WP, Shavit F) ili površinskih organskih pripravaka (Daconil 720 SC, Polyram DF, Antracol WP 70, Chromoneb S -70, Delan 700). Navedenim pripravcima je moguće dodati sumporni pripravak radi smanjenja populacije lozinih grinja, a koji će preventivno djelovati na uzročnika pepelnice - Erysiphe necator.

Na položajima gdje se vinova loza još uvijek nalazi u razvojnom stadiju vunastog pupa moguća je primjena bakrenih pripravaka. Preventivnu zaštitu potrebno je napraviti prije najavljenih oborina pridržavajući se uputa. Svako tretiranje evidentirati, a ambalažu zbrinuti na propisan način.

Korisnik ne smije posjedovati, skladištiti ili primijeniti sredstva koja nisu registrirana u RH. Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS).

Ivana Tomac Talajić dipl.ing.agr.
E-mail:Ivana.Tomac.Talajic@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti


Partner