Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest vinogradarima
  • 03.08.2015. 10:00
  • Primorsko-goranska

Zaštita vinove loze i bobica grožđa

Obavijest Savjetodavne službe za vinogradare.

  • 177
  • 10
  • 0

Od zadnje preporučene preventivne zaštite protiv plamenjače i pepelnice proteklo je deset dana. U tom je razdoblju, na praćenim lokalitetima, palo preko 30 litara kiše. Dosadašnja zaštita je isprana, pa ukoliko to već nije učinjeno, preporučujemo ponoviti preventivnu zaštitu protiv pepelnice (Erysiphe necator) i plamenjače (Plasmopara viticola) vinove loze, primjenom pripravaka na osnovi sumpora u kombinaciji s pripravcima na osnovi bakra.

U fenofazi omekšavanja boba i pojave šare, savjetujemo preventivna tretiranja zone grožđa protiv uzročnika sive plijesni i to botriticidima na osnovi boskalida (trgovačkog naziva Cantus), ciprodinila i fludioksonila (trgovačkog naziva Switch 62,5 WG), fenheksamida (trgovačkog naziva Teldor SC 500) ili fluopirama (trgovačkog naziva Luna privilege).

Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS), dostupnom na ovdje.

Korisnik ne smije posjedovati, skladištiti ili primijenjivati sredstva koja nisu registrirana u našoj zemlji. Sredstava za zaštitu bilja primjenjujte u skladu s rješenjem ili dozvolom poštujući upute, ograničenja, obavijesti i upozorenja navedena na etiketi i uputstvu za uporabu. Vodite evidenciju o prskanju i čuvajte je minimalno tri godine. Evidencija se može voditi u elektroničkom ili pisanom obliku, a treba sadržavati najmanje slijedeće podatke: trgovački naziv sredstva, datum i vrijeme početka i završetka tretiranja, količinu primijenjenog sredstva (doza, koncentracija), veličinu tretirane površine i kulturu. Praznu ambalažu zbrinite na propisani način.

Karmen Karlić, dipl.inž.agr.
E-mail: karmen.karlic@savjetodavna.hr


Povezana biljna vrsta

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Plamenjača Pepelnica Vinova loza Sumpor Bakar Omekšavanje boba Pojava šara Zona grožđa Siva plijesan FIS Evidencija Karmen Karlić


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]