Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest vinogradarima
  • 27.07.2015. 15:00
  • Splitsko-dalmatinska

Zaštita vinove loze aminokiselinama

Obavijest Savjetodavne službe za vinogradare.

  • 1.351
  • 25
  • 0

U proteklom razdoblju, odnosno od zadnje preporuke koja je bila 17. srpnja, imali smo sparno i vruće vrijeme, nerijetko praćeno pljuskovima. Palo je između 10 do 22 mm oborina, a na nekim mjestima bilo je i tuče. Prema prognozama, nastavlja se razdoblje visokih temperatura, koje kod biljaka uzrokuju temperaturne šokove i stres .Pozitivno djelovanje na biljke ima primjena pripravaka na osnovi aminokiselina, primjerice, Megafola, Polyamina, Drina ili Kendala.

Na područjima gdje je bilo kiše ili je očekujemo, preporučujemo zadnju zaštitu loze uporabom pripravaka na osnovi bakra ili sistemičnih pripravaka koji sadrže i bakar (Ridomil gold plus 42,5 WG, Galben-C) ili folpet (Pergado F, Curzate F). Posebno treba paziti na karence propisane za vinske sorte.

U vinogradima koji pokazuju simptome pepelnice (Erysiphe necator), preporučujemo suzbijanje ove bolesti uporabom pripravaka Nativo WG, Stroby DF SC, Falcon EC 460, Collis SC ili novih pripravaka Luna Experience SC i Dynali EC, koji imaju kraću karencu (14 dana). Specifične botriticide primjenite kod sorti osjetljivih na ovu gljivicu (Botrytis cinerea) i to na početku mijenjanja boje.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača, ambalažu pravilno zbrinite te popunite evidencijsku listu o tretiranju.

Akcija sakupljanja prazne ambalaže od sredstava za zaštitu bilja na području Splitsko-dalmatinske županije održat će se 23. rujna 2015. u Sinju, kod Poljoapoteke Hipodrom, Put Piketa 24, od 09:00 do 11:00 sati. Detalje o potrebnoj dokumentaciji možete pročitati ovdje.

mr.sci.Ivana Župić
e-mail:ivana.zupic@savjetodavna.hr


Povezana biljna vrsta

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Vinova loza Tuča Aminokiseline Bakar Karenca Vinske sorte Pepelnica Botricidi Evidencijski list Splitsko-dalmatinska županija Sinj Ivana Župić


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.