Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest vinogradarima
  • 03.04.2015. 13:00
  • Osječko-baranjska

Zaštita vinograda od crne pjegavosti i loznih grinja

Obavijest Savjetodavne službe za vinogradare.

  • 183
  • 8
  • 0

Vinova loza počela je s ovogodišnjom vegetacijom i na većini lokacija nalazi se u fenofazi vunastog pupa. Toplije vrijeme, bez noćnih temperatura ispod nule u idućim danima, još će više poticati rast izboja. Oborine koje se najavljuju tijekom vikenda i u idućem tjednu značajno će pripomoći razvoju crne pjegavosti (Phomopsis viticola). Stoga savjetujemo vinogradare da što prije obave prvu ovogodišnju zaštitu svojih vinograda.

Koristiti treba pripravke na bazi bakra kao što su Nordox 75 WG, Cuprablau Z, Modra galica, Kocide DF, Cuprocaffaro 50 WP i Bordoška juha.

Zbog moguće prisutnosti loznih grinja, koje mogu značajno oštetiti pupove, preporuča se i dodavanje pripravka na bazi sumpora, primjerice Chromosula 80, Kalinosula 80 WG, Sulfolaca 80 WG, Kumulusa DF ili Thiovit Jeta.

Korištena sredstva obavezno koristite u količinama i na način naveden u uputama. Obavezno vodite evidenciju o prskanju te ekološki zbrinite ambalažu prema zakonskim odredbama.

mr.sc. Ivica Lovrinčević, dipl.ing
e-mail: Ivica.Lovrincevic@savjetodavna.hr
tel: 091/4882-847


Povezana biljna vrsta

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Vinogradari Vinova loza Vunasti pup Crna pjegavost Phomopsis viticola Prva zaštita Bakar Nordox 75 WG Modra galica Cuprocaffaro 50WP Lozne grinje Oštećenje pupova Sumpor Kalinosul 80 WG Kumulus DF


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.