Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest vinogradarima
  • 24.07.2015. 15:00
  • Koprivničko-križevačka

Zaštita podravskih vinograda

Obavijest Savjetodavne službe za vinogradare.

  • 71
  • 4
  • 0

Srpanj je u Koprivničko-križevačkoj županiji obilježilo vrlo toplo i sparno vrijeme. Agroklimatske stanice zabilježile su čak 18 dana s dnevnim maksimumima od 30-35°C, a prosječna relativna vlažnost zraka iznosila je 80%.

Vremenski uvjeti nisu bili povoljni za značajnije širenje plamenjače vinove loze. S obzirom da su bobe dosegle 2/3 veličine karakteristične za sortu, više im ne prijeti zaraza uzročnikom plamenjače vinove loze, već je njezino širenje, tijekom najavljenih povremenih pljuskova, moguće samo na vršnom lišću. Preventiva zaštita od plamenjače vinove loze potrebna je samo radi očuvanja lisne mase. Kako većina vinogradara u posljednjim zaštitama koristi pripravke na osnovi bakra, važno je napomenuti da ove godine očekujemo raniju zriobu grožđa, a karenca pripravaka na osnovi bakra iznosi 35 dana.

Vrlo toplo i sparno vrijeme pogodovalo je širenju pepelnice vinove loze te su u nekim vinogradima vidljivi simptomi na bobicama. Za suzbijanje pepelnice moguća je primjena novih fungicida s kraćom karencom, primjerice, Luna Experience SC (karenca 14 dana) ili Dynali (karenca 21 dan).

Podsjećamo vinogradare, koji za zaštitu od pepelnice koriste pripravke na bazi sumpora, da oni pri temperaturi zraka iznad 25˚C mogu uzrokovati fitotoksične promjene. Njihova karenca iznosi 35 dana, a ako se miješaju s fungicidima iz skupine ditiokarbamata kao što su pripravci na bazi mankozeba, metirama i propineba, karenca raste na 56 dana.

Na đurđevačkom području zabilježili smo produženi let leptira grozdovih moljaca, pa preporučujemo vinogradarima da ponove zaštitu.

U drugoj polovici tjedna počelo je mekšanje boba najranijih sorata vinove loze. U stadiju mekšanja i promjene boje bobice, porastom količine šećera u grožđu raste opasnost od razvoja botritisa ili sive plijesni. Za zaštitu od sive plijesni koristite Switch 62,5 WG, Teldor SC 500 (karenca 21 dan), Botril 300 SC, Cantus ili Pyrus (karenca 28 dana).

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi priloženoj uz sredstvo, redovito vodite evidenciju o prskanju, a s otpadnom ambalažom gospodarite u skladu sa zakonom.

Mr. sc. Željkica Oštrkapa-Međurečan
E-mail: zeljkica.ostrkapa.medjurecan@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Koprivničko-križevačka županija Plamenjača Bobe Vršno lišće Bakar Ranija zrioba Pepelnica Karenca Leptiri grozdovih moljaca Botritis Siva plijesan Željkica Oštrkapa-Međurečan


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?