Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest vinogradarima
  • 24.07.2015. 15:00
  • Zagrebačka

Zaštita loze prije zriobe grožđa

Obavijest Savjetodavne službe za vinogradare.

  • 337
  • 7
  • 0

Tijekom mjeseca srpnja prevladavalo je vrlo toplo vrijeme i zabilježeno je 17 dana s maksimalnom temperaturom zraka većom od 30°C. Na našim mjernim postajama u tom je razdoblju zabilježeno i sedam dana s temperaturama višim od 35°C. Takve vremenske prilike nagovještaj su ubrzane zriobe grožđa. Krajem ovog tjedna na ranim sortama vinove loze, započeo je stadij mekšanja i promjene boje bobica.

Budući da se očekuju ranije berbe, upozoravamo vinogradare da se u posljednjim zaštitama vinove loze, pridržavaju propisanih karenci. Podsjećamo da je karenca najkraće razdoblje, izraženo brojem dana, koje mora proći od primjene sredstva za zaštitu bilja do berbe. Zbog fenološkog stadija vinove loze i veličine bobica, prestaje opasnost od zaraze bobica s peronosporom. Bobice su na napad peronospore osjetljive dok ne postignu 2/3 prirodne veličine karakteristične za sortu. Radi očuvanja lisne mase i očvršćivanja bobica, predlažemo primjenu pripravaka na osnovi bakra. Za vinske sorte, karenca pripravaka na osnovi bakra je 35 dana (radi mogućeg ometanja vrenja).

Vremenske prilike tijekom srpnja pogodovale su razvoju pepelnice vinove loze te je u većini vinograda to bio dominantan patološki problem. U ovoj fazi vinove loze moguća je primjena pripravaka na osnovi sumpora, ali upozoravamo na oprez, jer pripravci na osnovu sumpora pri temperaturama zraka iznad 28°C, mogu uzrokovati fitotoksičnost. Također podsjećamo da je karenca za te pripravke 35 dana. Za suzbijanje pepelnice, najprije u vinogradima s vidljivim simptomima, moguća je primjena fungicida s kraćom karencom, primjerice, Luna Experience SC (K-14 dana) ili Dynali (K-21 dan).

Porastom količine šećera u grožđu, raste i opasnost od razvoja botritisa ili sive plijesni. U ovoj razvojnoj fazi loze predlažemo primjenu botriticida Switch 62,5 WG, Teldor SC 500, Botril 300 SC, Cantus ili Pyrus. Karenca za pripravke Switch i Teldor iznosi 21 dan, a za ostale navedene pripravke 28 dana. Navedenim sredstvima moguće je tretirati samo zonu grožđa. U vinogradima, ponajprije u mladim nasadima, gdje su vidljive posljedice suše, preporučujemo primijeniti energetske biostimulatore Drin ili Polyamin.

Pripravke za zaštitu bilja upotrijebite prema uputi proizvođača, vodite evidenciju o tretiranjima, a praznu ambalažu zbrinite na propisani način.

Suzana Slovic, dipl.ing.
E-mail: suzana.slovic@savjetodavna.hr


Tagovi

Pepelnica Sumpor Savjeti Bakar Karenca Botritis Fitotoksičnost Savjetodavna služba Preporuke Biostimulatori Suzana Slovic Zrioba grožđa Boja bobica Ranija berba


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.