Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest vinogradarima
  • 19.06.2015. 11:00
  • Krapinsko-zagorska

Zaštita loze prije i poslije kiše

Obavijest Savjetodavne službe za vinogradare.

  • 2.274
  • 3
  • 0

Vinova loza se nalazi u fazi porasta bobica. U ponedjeljak će biti dvanaest dana od posljednje preporuke o njezinoj zaštiti od infekcije plamenjačom (Plasmopara viticola) i pepelnicom (Uncinula necator). Prognostičari najavljuju toplo vrijeme s mogućnošću jače kiše slijedećega utorka. Dugotrajnije vlaženje lišća i povoljne temperature, omogućit će infekcije plamenjačom vinove loze. Osim toga, visoka relativna vlaga zraka, povoljna je za razvoj pepelnice. Zbog toga je tijekom slijedećega ponedjeljka potrebno provesti zaštitu nasada. Moguće je koristiti pripravke navedene u preporuci od 10. lipnja 2015. godine, no imajući u vidu činjenicu da u ovoj razvojnoj fazi ne treba primijeniti botriticide. Preporuke se možete podsjetiti ovdje.

Ako su prisutni simptomi plamenjače vinove loze u vidu uljanih mrlja na lišću, prednost dajte pripravcima Acrobat MZ, Forum Star DF ili Melody duo.

Vodite računa o tome da za svako prskanje koristite fungicide iz druge kemijske skupine, odnosno drugačijeg mehanizma djelovanja i da niti jedan pripravak ne koristite više od tri puta u istoj sezoni. Pripravke primjenjujte isključivo sukladno uputstvima i propisanim ograničenjima dobivenim uz sredstvo i sukladno Fitosanitarnom informacijskom sustavu kojeg možete pogledati ovdje.

Pridržavajte se ograničenja vezanih uz miješanja pojedinih pripravaka, vodite evidenciju o korištenju sredstava, a praznu ambalažu zbrinite na zakonom propisani način. Možete je, primjerice, predati u C.I.A.K. d.o.o., Zabok, Gubaševo 47c, svakog prvog ponedjeljka u mjesecu.

Sanja Gregurić, dipl. ing. agr.
E-mail: sanja.greguric@savjetodavna.hr


Povezana biljna vrsta

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Vinova loza Botricidi Bobice Plamenjača Pepelnica Vlaženje lišća Uljane mrlje Melody Duo Evidencija C.I.A.K. Zabok Gubaševo Sanja Gregurić


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo