Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest vinogradarima
  • 10.07.2015. 12:00
  • Primorsko-goranska

Zaštita loze od sive plijesni

Obavijest Savjetodavne službe za vinogradare .

  • 28
  • 1
  • 0

U fenofazi zatvaranja grozdova, preporučamo preventivnu zaštitu zone grozda od uzročnika sive plijesni (Botrytis cinerea), primjenom botriticida na osnovi pirimetanila (trgovačkog naziva Pyrus 400 SC), ciprodinila (trgovačkog naziva Chorus WG), boskalida (trgovačkog naziva Cantus, ili fenheksamida (trgovačkog naziva Teldor SC 500).

Na praćenim lokalitetima bilježimo pojavu lozinog zelenog cvrčka (Empoasca vitis), dok je let grozdovih moljaca zabilježen u vrlo niskom intenzitetu. Samo u vinogradima, u kojima se utvrdi prisutnost 50 pokretnih stadija lozinog zelenog cvrčka na 100 pregledanih listova, preporuča se provesti zaštita. U nasadima, prije primjene insekticida cvjetni podrast treba pokositi, a tretiranje obaviti u doba dana kada pčele više ne lete.

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na ovoj web adresi.

Korisnik ne smije posjedovati, skladištiti ili primijeniti sredstva koja nisu registrirana u RH.

Sredstava za zaštitu bilja primjenjujte u skladu s rješenjem ili dozvolom, poštujući upute, ograničenja, obavijesti i upozorenja navedena na etiketi i uputstvu za uporabu. Korisnici SZB su dužni voditi i čuvati evidenciju o primjeni SZB najmanje tri godine. Evidencija korištenja može se voditi u elektroničkom ili pisanom obliku, a treba sadržavati najmanje slijedeće podatke: trgovački naziv SZB, datum i vrijeme početka i završetka tretiranja, količinu primijenjenog sredstva (doza, koncentracija), veličinu tretirane površine i kulturu. Ambalažu zbrinite na propisani način.

Karmen Karlić, dipl.inž.agr.
E-mail: Karmen.Karlic@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Grozdovi Siva plijesan Lozin zeleni cvrčak Grozdovi moljci Karmen Karlić


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.