Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest vinogradarima
  • 19.06.2015. 18:00
  • Koprivničko-križevačka

Zaštita loze od sive plijesni

Obavijest Savjetodavne službe za vinogradare.

  • 75
  • 6
  • 0

Prognostičari početkom tjedna najavljuju nove oborine što će pogodovati širenju biljnih bolesti u vinogradima.

U nedovoljno štićenim vinogradima, od početka mjeseca, mogu se pronaći simptomi plamenjače vinove loze u vidu uljnih pjega na licu lista i sporulacije na naličju te će i manja količina oborina omogućiti sekundarno širenje bolesti. Za zaštitu od plamenjače vinove loze (Plasmopara viticola), u drugom tretiranju, nakon cvatnje, možete koristiti fungicide Galben M, Fantic M, Forum Star, Melody Duo, Pergado MZ, Acrobat MZ ili Verita. U vinogradima s vidljivim simptomima plamenjače, prednost dajte pripravcima Forum Star, Melody Duo ili Acrobat MZ.

Za zaštitu od pepelnice vinove loze (Uncinula necator) možete koristiti pripravke Crystal, Postalon 90 SC, Talendo EC, Luna Experience, Nativo 75 WG, Collis, Domark ME, Folicur EW 250, Foliar, Dynali ili Stroby. Za zaštitu od sive plijesni, sorata koje su u fazi zatvaranja grozda, preporučujemo primjenu specifičnih botriticida kao što su Teldor SC 500, Chorus 75 WG, Cantus, Pyrus 400 SC ili Botril 300 SC.

Sredinom protekloga tjedna počeo je let druge generacije grozdovih moljaca, no u ovom trenutku još nije potrebno provoditi zaštitu.

Podatke o sredstvima koja su dopuštena za primjenu u RH možete pogledati u Fitosanitarnom informacijskom sustavu, dostupnom na ovoj web adresi.

Preporučena sredstva primijenite sukladno uputi priloženoj uz sredstvo, redovito vodite evidenciju o prskanju, a s otpadnom ambalažom gospodarite u skladu sa zakonom.

Akcije sakupljanja amblažnoga otpada u Koprivničko-križevačkoj županiji, bit će organizirane tokom listopada i prosinca ove godine, prema rasporedu koji možete vidjeti ovdje.

Mr. sc. Željkica Oštrkapa-Međurečan
E-mail: zeljkica.ostrkapa.medjurecan@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Biljne bolesti Plamenjača Uljne pjege Lice lista Sporulacije Simptomi Pepelnica Siva plijesan Grozdovi Grozdov moljac Koprivničko-križevačka županija Željkica Oštrkapa-Međurečan


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.