Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest vinogradarima
  • 26.06.2015. 09:00
  • Međimurska

Zaštita loze od sive plijesni i plamenjače

Obavijest Savjetodavne službe za vinogradare.

  • 64
  • 4
  • 0

Prije 14 dana upućena je preporuka o zaštiti vinograda krajem ili nakon cvatnje.

I dok smo u prvoj polovici ovoga mjeseca zabilježili vrlo vruće i sparno vremensko razdoblje, od druge polovice mjeseca dominira nešto svježije vrijeme uz najviše dnevne temperature zraka od 17° do 25°C. Oborine su bile česte i obilne, pa je primjerice, na mjernom lokalitetu Trnovčak u općini Štrigova, pomoću mjernog uređaja iMetos, u vinskoj sorti rajnski rizling, u danima od 14. do 24. lipnja, zabilježeno čak 78,3 mm kiše. U popodnevnim satima 20. lipnja, pojedine lokalitete u vinogorju, oštetila je tuča različitog intenziteta. U tom se razdoblju vlaga na lišću zadržavala 3.720 minuta, dok prosječna relativna vlažnost u ovome mjesecu iznosi čak 84,8 %. U slijedećim danima ne očekujemo veće količine oborina, ali će biti vrlo toplo i sparno.

Vremenski uvjeti pogoduju razvoju pepelnice i plamenjače

Toplo, vlažno i vrlo sparno vrijeme, pogoduje pojavi i razvoju dviju najvažnijih bolesti vinove loze, a to su plamenjača (Plasmopara viticola) i pepelnica (Erysiphe necator). Na lokalitetu Sv.Urban, od 23. lipnja pronalazimo aktivne pjege plamenjače (Plasmopara) na lišću vinske sorte pinot crni, a nakon 24. lipnja, pojavili su se i simptomi pepelnice (Erysiphe) na zametnutim bobicama. Stoga je potrebno redovito pregledavati zdravstveno stanje vinograda i provoditi zaštitu, koja bi trebala biti obavljena najkasnije 14 dana od one posljednje, dok u nasadima oštećenim tučom, mjere zaštite od plamenjače i pepelnice, skratite na razmake od 10 do 12 dana.

Pripravci za suzbijanje plamenjače (Plasmopara), pepelnice (Erysiphe) i sive plijesni (Botrytis) u vinogradima, navedeni su u preporuci od 12. lipnja koje se možete podsjetiti ovdje i onoj od 19. svibnja koju još jednom možete pročitati ovdje.

Kako zaštititi grožđe i lozu od grožđanih moljaca?

Druga generacija grožđanih moljaca (Lobesia) započela je s letom na jednom od četiri praćena lokaliteta u vinogorju, pa je u narednim danima potrebno planirati primjenu insekticida. Napad ljetne generacije pepeljastog grožđanog moljca se ne tolerira, jer je crvljivo grožđe kasnije jače podložno napadu sive plijesni i kisele truleži. Bolje rezultate pri suzbijanje ljetne generacije grožđanih moljaca proteklih smo godina u Međimurskom vinogorju dobili primjenom pripravaka kao što su Avaunt SC 0,15- 0,2 lit./ha, Laser KS u količini 0,15-0,2 lit./ha, Runner SC u količini 0,4-0,5 lit./ha, Mimic SC u količini 0,5-0,6 lit./ha, Coragen SC u količini 0,15 lit./ha ili Affirm WG u količini 1,5 kg/ha. Moguće je smanjiti navedene doze insekticida ukoliko se primjenjuju samo u zoni grožđa.

Sve o sredstvima za zaštitu bilja koja su dozvoljena za upotrebu u RH, možete pročitati na Fitosanitanom informacijskom sustavu dostupnom ovdje. Vodite evidencije o tretiranjima, a praznu ambalažu propisno zbrinite. Akcije sakupljanja ambalažnoga otpada u Međimurskoj županiji održat će se prema rasporedu kojeg možete pročitati ovdje.

mr. sc. Milorad Šubić, dipl. inž. agr.
milorad.subic@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Vinogradi Trnovčak Štrigova Uređaj iMetos Rajnski rizling Tuča Plamenjača Pepelnica Sv. Urban Pinot crni Zametnute bobice Siva plijesan Grožđani moljci Insekticidi Crvljivo grožđe Kisela trulež. Pepe


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.