Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest vinogradarima
  • 03.07.2015. 18:00
  • Koprivničko-križevačka

Zaštita loze od sive plijesni i moljaca

Obavijest Savjetodavne službe za vinogradare.

  • 102
  • 6
  • 0

Toplo i sparno vrijeme pogodovalo je širenju pepelnice vinove loze te su u nekim vinogradima vidljivi i simptomi na bobicama. Za preventivnu zaštitu od pepelnice vinove loze (Uncinula necator) mogu se koristiti fungicidi Crystal, Postalon 90 SC, Talendo EC, Luna Experience, Nativo 75 WG, Collis ili Dynali. Ukoliko su na bobicama prisutni simptomi pepelnice, preporučujemo primijeniti Falcon EC. Zbog vrlo povoljnih uvjeta za razvoj pepelnice, potrebno je smanjiti vremenski razmak između prskanja (do 8 dana) i koristiti veći utrošak škropiva.

Podsjećamo vinogradare, koji za zaštitu od pepelnice koriste pripravke na bazi sumpora, da oni pri temperaturi zraka iznad 25˚C mogu uzrokovati fitotoksične promjene.

Prognostičari za narednih 5 do 7 dana najavljuju vrlo toplo vrijeme bez oborina te ne očekujemo širenje plamenjače vinove loze. Za preventivnu zaštitu od ove bolesti, osim pripravaka iz ranijih preporuka, moguće je koristiti površinske fungicide Folpan 80 WDG, Futura 50 WP, Polyram DF, Antracol WG 70, Dithane M-45, Dithane DG Neotec, Star 80 WP ili Mankozeb.

U drugoj polovici lipnja, počeo je let druge generacije grozdovih moljaca te je potrebno provesti zaštitu primjenom insekticida kao što su Avaunt 15 SC, Coragen SC, Laser KS ili Affirm.

Za zaštitu od sive plijesni, sorata koje tek sada ulaze u fazu zatvaranja grozda, preporučujemo primjenu specifičnih botriticida kao što su Teldor SC 500, Chorus 75 WG, Cantus, Pyrus 400 SC ili Botril 300 SC.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi priloženoj uz sredstvo, redovito vodite evidenciju o prskanju, a s otpadnom ambalažom gospodarite u skladu sa zakonom. Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja u RH, vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na ovoj web adresi.

Akcije sakupljanja prazne ambalaže od sredstava za zaštitu bilja na području Koprivničko-križevačke županije održat će se tokom listopada i prosinca ove godine, prema rasporedu kojeg možete pogledati ovdje.

Mr. sc. Željkica Oštrkapa-Međurečan
E-mail: zeljkica.ostrkapa.medjurecan@savjetodavna.hr


Povezana biljna vrsta

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Vinova loza Pepelnica Sumpor Fitotoksične promjene Plamenjača Grozdov moljac Siva plijesan Botricidi Evidencija FIS Koprivničko-križevačka županija Željkica Oštrkapa-Međurečan


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jučer je u osječkom kinu Urania u sklopu aktivnosti centra Europe Direct Osijek održana informativna radionicu na temu dezinformacija i medijske pismenosti. O značaju ovih tema za današnja društva u uvodnom dijelu radionice govoriili su med... Više [+]