• Obavijest vinogradarima
  • 25.05.2015. 18:00
  • Primorsko-goranska

Zaštita loze od plamenjače

Obavijest Savjetodavne službe za vinogradare.

  • 49
  • 4
  • 0

Od protekle preporučene zaštite proteklo je dvanaest dana. Na praćenim lokalitetima primorskog i otočnog dijela Primorsko-goranske županije, od 21. do 25. svibnja bilježimo između 16 i 19 litara kiše. Vlaženje lista nije bilo dugotrajno zbog jakog vjetra. Uvjete za primarnu infekciju plamenjačom vinove loze (Plasmopara viticola) zabilježili smo na području Vinodola u popodnevnim satima 22. svibnja te dan kasnije na području Vrbničkog polja. Prije slijedećih oborina vinogradarima preporučujemo ponoviti preventivno tretiranje protiv crne pjegavosti (Phomopsis viticola), plamenjače (Plasmopara viticola) i pepelnice vinove loze (Uncinula nacator) i to pripravcima prema preporuci od 12. svibnja 2015.

Vinogradari upisani u Upisnik integriranih proizvođača primjenjuju sredstva za zaštitu bilja sukladno Tehnološkim uputama za integriranu proizvodnju grožđa-vinogradarstvo. Fungicidi iz skupine ditiokarbamata (mankozeba, propineba, metirama) ne smiju se primjenjivati više od četiri puta godišnje.

Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS-u) dostupnom na web adresi http://fis.mps.hr/trazilicaszb/

Korisnik ne smije posjedovati, skladištiti ili primijenjivati sredstva koja nisu registrirana u našoj zemlji.

Sredstava za zaštitu bilja primjenjujte u skladu s rješenjem ili dozvolom poštujući upute, ograničenja, obavijesti i upozorenja navedena na etiketi i uputstvu za uporabu. Vodite evidenciju o prskanju i čuvajte je minimalno tri godine. Evidencija se može voditi u elektroničkom ili pisanom obliku, a treba sadržavati najmanje slijedeće podatke: trgovački naziv sredstva, datum i vrijeme početka i završetka tretiranja, količinu primijenjenog sredstva (doza, koncentracija), veličinu tretirane površine i kulturu. Ambalažu zbrinite na propisani način.

Karmen Karlić, dipl.inž.agr.

E-mail: karmen.karlic@savjetodavna.hr


Tagovi

Vinova loza Upisnik Pepelnica Integrirana proizvodnja Plamenjača Tehnološke upute Savjeti Crna pjegavost Primorsko-goranska županija Savjetodavna služba Vinodol Preporuke Karmen Karlić Vlaženje lista Vrbničko polje


Autorica

Sandra Špoljar

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pozdrav iz Mrkoplja, kafić "Stari Baća"