Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest vinogradarima
  • 26.05.2015. 09:00
  • Dubrovačko-neretvanska

Zaštita loze od plamenjače i pepelnice

Obavijest Savjetodavne službe za vinogradare.

  • 34
  • 1
  • 0

U protekla tri dana na pojedinim lokalitetima Dubrovačko-neretvanske županije palo je između 15 i 30 mm oborina, pa su ostvareni uvjeti za primarnu infekciju uzročnikom plamenjače vinove loze (Plasmophara viticola). S obzirom da i u slijedećim danima postoji mogućnost oborina, uz rast temperature do 23 ⁰C, moguće su sekundarne infekcije navedenim uzročnikom. Ako je od posljednjega tretiranja prošlo više od osam dana, a osobito na lokalitetima gdje je palo više od 20 mm oborina po metru kvadratnom, potrebno je provesti tretiranje jednim od pripravaka Mikal Flash, Pergado F, Mikal Premium F, Ridomil Gold MZ Pepite, Mildicut 25 SC, Equation Pro, Antracol combi WP 76, Forum Star, Verita ili Acrobat MZ WG.

Preventivnu zaštitu od uzročnika pepelnice (Erysiphe necator) na vinovoj lozi, moguće je napraviti jednim od pripravaka kao što su Folicur EW 250, Foliar 250, Mystic EC, Topas 100 ili Fond 12 E, kojima je potrebno dodati pripravak na osnovi sumpora.

Zaštitu napravite prema uputama na etiketi, svako tretiranje evidentirajte, a ambalažu propisno zbrinite.

Ivana Tomac Talajić dipl. ing. agr.

E-mail: ivana.tomac.talajic@savjetodavna.hr


Povezana biljna vrsta

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Dubrovačko-neretvanska županija Plamenjača Vinova loza Equation Pro Pepelnica Topas 100 Sumpor Ivana Tomac Talajić


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.