Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest vinogradarima
  • 09.07.2015. 10:00
  • Varaždinska

Zaštita loze od moljaca i pepelnice

Obavijest Savjetodavne službe za vinogradare.

  • 94
  • 4
  • 0

Zadnja preporuka za zaštitu vinograda bila je prije osam dana. Slijedećih dana preporučujemo obaviti zaštitu vinograda protiv pepelnice (Erysiphe necator), a onima koji to još nisu i protiv druge generacije grožđanih moljaca.

Protiv pepelnice možete koristiti pripravke: Crystal, Nativo WG, Domark ME, Collis, Postalon, Luna experience SC, Dynali ili Talendo. Zaštitu savjetujemo obavljati svakih 14 dana, a u slučaju jakog pritiska pepelnice, između dva prskanja anorganskim fungicidima, možemo uključiti i prskanje sumpornim preparatima. Važno je napomenuti da sumpor djeluje fitotoksično, ukoliko su temperature iznad 25 stupnjeva, pa je prskanje najbolje obavljati u kasnim večernjim satima.

Za suzbijanje sekundarne infekcije plamenjače možemo koristiti Galben C, Ridomil gold plus 42,5 WP, Ridomil gold combi 45 WG, Folpan 80 WDG, Futura 50 WP, Acrobat MZ WG, Pergado F, Curzate F. Protiv sive pljesni odnosno botritisa, u vinogradima u kojima još nije počelo zatvaranje bobica, možemo koristiti neke od botriticida kao što su Switch, Teldor SC 500, Chorus 75 WG, Cantus, Pyrus 400, Luna Privilege KS. Za zaštitu od druge generacije grožđanih moljaca, upotrijebite Avaunt SC, Laser, Runner, Mimic ili Affirm.

S obzirom na nužnost pridržavanja načela integrirane zaštite, važno je pratiti ograničenja za upotrebu, vezana uz svaki fungicid i insekticid, a koja su naznačena na etiketi svakog preparata kao i Tehnološkim uputama za integriranu proizvodnju grožđa.

Vodite evidenciju o tretiranjima, a praznu ambalažu propisno zbrinite. Podatke o sredstvima za zaštitu bilja koja su registrirana za upotrebu u RH, pročitajte u Fitosanitarsnom informacijskom sustavu (FIS).

Akcije sakupljanja prazne ambalaže u Varaždinskoj županiji održat će se tokom listopada.

Martina Borić dipl.ing.agr.
martina.boric@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Vinogradi Pepelnica Grožđani moljci Anorganski fungicidi Sumpor Fitotoksičnost Plamenjača Siva plijesan Botritis Bobice Evidencija FIS Varaždinska županija Martina Borić Integrirana zaštita Ograničen


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo