Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest vinogradarima
  • 25.05.2015. 18:00
  • Šibensko-kninska

Zaštita loze od grožđanog moljca

Obavijest Savjetodavne službe za vinogradare.

  • 153
  • 8
  • 0

Tijekom ovoga tjedna, čim vremenske prilike to dopuste, potrebno je nastaviti sa zaštitom vinove loze protiv najznačajnijih bolesti kao što su peronospora i pepelnica.

Protiv uzročnika peronospore (Plasmopara viticola), preporuča se, prije cvatnje, vinovu lozu zaštiti jednim od sistemičnih pripravaka, kao što su Forum Star, Mikal premium F, Acrobat MZ, Ridomil Gold Combi 45 WG, Fantic F, Antracol combi WP 76, Pergado ili Melody duo.

Za preventivnu zaštitu protiv uzročnika pepelnice (Uncinula necator) može se koristiti jedan od sistemičnih pripravaka, primjerice Nativo, Domark 40 ME, Folicur, Vivando, Topas 100 EC, Talendo ili Falcon EC 460,

Na kontrolnim punktovima na području Primoštena zabilježen je pojačen let grožđanih moljaca te preporučujemo provesti zaštitu jednim od pripravaka kao što su Runner 240 SC, Insegar 25 WP ili Avaunt 15 SC.

Napomena:

Pripravke koristite prema uputama proizvođača. Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS-u) dostupnom na web adresi. Korisnici sredstava za zaštitu bilja nakon tretiranja trebaju ispuniti evidencijsku listu o prskanju, a praznu ambalažu propisno zbrinuti.

Gordana Kožarić-Silov dipl.inž.agr.
e-mail: gordana.kozaric-silov@savjetodavna.hr


Povezana biljna vrsta

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Tagovi

Vinova loza Pepelnica Peronospora FIS Savjetodavna služba Preporuke Gordana Kožarić-Silov Primošten Grožđani moljac Avaunt 15 SC


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.