Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest vinogradarima
  • 03.07.2015. 15:00
  • Bjelovarsko-bilogorska

Zaštita loze od grožđanih moljaca

Obavijest Savjetodavne službe za vinogradare.

  • 162
  • 7
  • 0

Vremenske prilike i dalje pogoduju razvoju plamenjače i pepelnice te je i dalje potrebno provoditi mjere zaštite protiv ovih dviju najvažnijih bolesti vinove loze. Za zaštitu protiv pepelnice koristite Nativo 75 WG, Stroby WG, Talendo, Collis KS EC, Domark 40 ME ili Crystal. Ukoliko su na bobicama već prisutni simptomi pepelnice, primjenite Falcon. U zaštiti vinove loze protiv peronospore koristite Ridomil gold plus, Galben C, Acrobat MZ WG, Equation Pro, Fantic M ili Forum Star.

Protiv druge generacije grožđanih moljaca koristite Coragen SC, Affirm, Laser KS ili Avaunt 15 SC. U fenofazi zatvaranja grozda, kod zaštite protiv sive truleži, primijenite fungicide Teldor SC 500, Chorus 75 WG, Cantus ili Pyrus 400 SC.

Provedenu primjenu sredstava za zaštitu bilja upišite u evidenciju o uporabi i sredstva primjenjujte u skladu s uputom koju dobijete prilikom kupnje. Podatke o sredstvima za zaštitu bilja koja su registrirana u RH, pogledajte u Fitosanitarnom informacijskom sustavu, dostupnom na ovoj web adresi.

Tokom ovoga mjeseca na području Bjelovarsko-bilogorske županije, održavaju se akcije sakupljanja prazne ambalaže od sredstava za zaštitu bilja prema slijedećem rasporedu:

06. srpnja 2015., u Kapeli, kod tvrtke Šnajder d.o.o., Bilogorska 74, od 08:00 do 11:00 sati, 08. srpnja 2015., u Garešnici, na sajmištu do 08:00 do 11:00 sati, 10. srpnja 2015., u Dežanovcu, kod tvrtke Sima-agro d.o.o., Donji Sređani 47, od 08:00 do 10:00 sati, 23. srpnja 2015., u Šandrovcu, na parkiralištu kod općine, Bjelovarska 6, od 08:00 do 11:00 sati i 27. srpnja 2015., u Velikom Grđevcu, na sajmištu, početak Bjelovarske ulice, od 08:00 do 11:00 sati.

Preuzima se isključivo prazna ambalaža tvrtki, proizvođača i uvoznika sredstava za zaštitu bilja koji financiraju projekt i omogućavaju korisnicima njihovih proizvoda besplatan povrat ambalaže, a to su: Agroteks, AgroChem-Maks, BASF Croatia, Bayer CropScience, Belchim Crop Protection, Chromos Agro, Dow AgroSciences, Florel, Genera, Orchem, Pinus Agro, Syngenta Agro i Stockton.

Ambalaža ostalih tvrtki neće biti prihvaćena!

"Molimo poljoprivrednike koji imaju više od cca.100 kg ambalaže ili 1 big bag (cca. 1m3) da je ne donose na navedene lokacije već da se direktno jave tvrtki C.I.A.K. d.o.o. na broj telefona 01/3463-521 ili e-mail:ciak@ciak.hr pa će preuzimanje biti organizirano na njihovoj lokaciji. Skuplja se isključivo prazna, kontaktna ambalaža kao što su boce, kanistri i vrećice dok se kutije, kutijice i omotne folije, koje nisu bile u kontaktu s proizvodom, mogu odložiti u spremnike za papirni ili plastični otpad", ističu u tvrtki C.I.A.K.

"Donosioci otpada dužni su sami ispuniti Prateći list i Deklaraciju o fizikalnim i kemijskim svojstvima otpada. Otpad proizvođača koji ga donese bez Pratećeg lista i Deklaracije, neće biti prihvaćen. Obrasci Pratećeg lista za opasni otpad (Obrazac PL-Oo) i Deklaracije o fizikalnim i kemijskim svojstvima otpada (Obrazac DFKSO) mogu se kupiti u trgovinama Narodnih novina", poručuju iz CROCPE.

​Vesna Bradić, dipl.inž
vesna.bradic@savjetodavna.hr


Povezana biljna vrsta

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Vinova loza Plamenjača Pepelnica Bobice Peronospora Grožđani moljac Grozdovi Siva trulež Evidencija Prateći list Kapela Garešnica Dežanovac Šandrovac Veliki Grđevac C.I.A.K. CROCPA Vesna Bradić


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dio vinograda Belja koji čekaju obnavljanje. Snimljeno na Banovom brdu povrh Kotline